Trgovački koridor kopno-more pomaže Kini da se bolje integrira u globalno tržište

Luka Guoyuan u jugozapadnom kineskom Chongqingu je užurbana, s redovima novih energetskih vozila koja čekaju u redu za prijevoz u inozemstvo preko Novog međunarodnog trgovačkog koridora kopno-more.

Pokrenut 2017., novi koridor je trgovinski i logistički prolaz koji su zajednički izgradile regije na razini provincija u zapadnoj Kini i zemlje ASEAN-a. To je također jedan od ključnih projekata u okviru Inicijative Pojas i put (BRI), koju je pokrenula Kina.

Trgovina i ulaganja često prate infrastrukturnu povezanost. Više tvrtki, posebno onih u zapadnoj Kini, proširuje svoje djelovanje na prekomorska tržišta usred vjetrova u leđa zbog olakšanog transporta.

“Novi trgovinski koridor pružio nam je učinkovitiju alternativu, čime nam je pomogao da postanemo globalni, te je uvelike poboljšao našu konkurentnost na globalnom tržištu”, rekao je Wang Di, viši upravitelj odjela logistike u Changan Automobile Co., Ltd. ., vodeći proizvođač vozila sa sjedištem u Chongqingu.

Na primjer, preko trgovačkog koridora, Changanovi automobili mogu stići do središnje Azije za samo 30-ak dana, dok je prije trebalo oko dva mjeseca.

U prvom polugodištu tvrtka je izvezla 178.000 vozila, pri čemu je obujam izvoza preko trgovinskog koridora 3,5 puta veći nego u istom razdoblju 2022. godine.

Kao dio svoje strategije za šire širenje na tržištu jugoistočne Azije, tvrtka će 2024. godine pokrenuti proizvodnju u novoj tvornici na Tajlandu, s očekivanom godišnjom proizvodnjom od 100.000 jedinica. “Predviđamo da će prekomorska tržišta činiti 30 posto ukupnog broja do 2030. godine, a izvoz će do tada dosegnuti 1,2 milijuna jedinica”, rekao je Wang.

Chongqing Wankai New Materials Technology Co., Ltd. još je jedna tvrtka koja ima koristi od rute jer traži više poslova na globalnom tržištu. Zahvaljujući koridoru, proizvođač prehrambenog polietilen tereftalata može smanjiti troškove i vrijeme transporta pri prodaji svojih proizvoda u zemlje širom svijeta.

“U usporedbi s prethodnom brodskom rutom preko rijeke i mora, novi koridor nudi prečac, štedeći nam oko 10 dana i pomažući nam da dobijemo prednost na globalnom tržištu”, rekao je Lin Zheng, logistički menadžer tvrtke.

“Vjerujemo da će trgovački put privući više poduzeća da razviju svoje poslovanje u zapadnoj Kini i njeguju industrijske klastere”, dodao je Lin.

Tijekom šest godina brzog rasta, program koridora kopno-more omogućio je zapadnim kineskim provincijama i regijama da uspostave bliske veze s globalnim tržištima, posebno u zemljama članicama ASEAN-a, šaljući svoj teret u 393 luke u 119 zemalja.

Ukupno 756.000 dvadesetstopnih ekvivalentnih jediničnih kontejnera prevezeno je trgovačkim koridorom 2022. godine, što je povećanje od 223 puta u odnosu na isto razdoblje 2017. Raznolikost prevezenih predmeta također se proširila na više od 940 s 50 u 2017.

Zahvaljujući trgovačkom koridoru, sve veći broj proizvoda iz kineskih provincija i regija duž rute, poput crnog vina autonomne regije Ningxia Hui i orašastih plodova iz autonomne regije Xinjiang Uygur, istražio je šira tržišta diljem svijeta.

U međuvremenu, kambodžanska riža, tajlandski kokos i mangosteens, te vijetnamska marakuja i durians sada mogu doći do kineskog tržišta kroz trgovački koridor u samo nekoliko dana.

Novi trgovinski koridor pružio je veći tržišni prostor Kini, kao i regijama i zemljama duž te rute, te je potaknuo njihovu trgovinu i razmjenu, rekao je Liu Wei, direktor centra za koordinaciju logistike i operacija Nove međunarodne kopneno-morske trgovine.

“Također služi kao utjelovljenje koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo”, rekao je Liu.

Kina planira dodatno ojačati vezu između domaće i vanjske logistike, poboljšati suradnju s ključnim lukama duž rute i promicati multimodalni transport kako bi osigurala stabilan rast obujma tereta, dodao je Liu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)