Kineska izaslanica: Želimo produbiti suradnju Hrvatske i Kine

Uoči posjeta Hrvatskoj u ponedjeljak, posebna izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe, veleposlanica Jiang Yu, koja je već stigla u Zagreb, objasnila je najvažnije stavke kineske gospodarske politike prema Hrvatskoj:

“Veliko mi je zadovoljstvo posjetiti prekrasnu Hrvatsku kao posebna izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine za suradnju Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (CEEC). Kada je riječ o Hrvatskoj, mnogi Kinezi znaju šarm ove zemlje. Rodno mjesto Marka Pola, domovina kravate, Dubrovnik itd., su poznati u Kini. Ove godine obilježava se 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Kine i Hrvatske. Povodom ovog velikog jubileja su predsjednik Xi Jinping i predsjednik Zoran Milanović, premijer Li Keqiang i premijer Andrej Plenković razmijenili čestitke, čime je postavljena nova prekretnica u bilateralnim odnosima.

Suradnja Kine i CEEC-a službeno je pokrenuta 2012. godine. U proteklih 10 godina države članice Suradnje Kine i CEEC-a fokusirale su se na pragmatičnu suradnju, pridržavale se načela međusobnog savjetovanja i zajedničke gradnje, otvorenosti i uključivosti, pridržavale se pozicioniranja kao sastavnog dijela i korisne nadopune odnosa Kine i EU-a, uspostavile platforme za suradnju u oblasti trgovine i investicija, povezanosti puteva, turizma, borbe protiv epidemije, poljoprivrede, kulture i obrazovanja itd. Suradnja Kine i CEEC-a je postigla plodonosne rezultate, učinkovito promicala razvoj odnosa između Kine i CEEC-a te uvelike koristila svim sudionicima, uključujući Hrvatsku. U protekih 10 godina obujam trgovine Kine s CEEC brzo je porastao za 1,4 puta, dosegnuvši 136,2 milijarde američkih dolara u 2021., što je povećanje od 31,6% na godišnjoj razini, od čega je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz CEEC-a u Kinu značajno porastao za 1,5 puta. Kina je postala jedan od najvažnijih trgovinskih partnera i uvoznih izvora CEEC-a izvan EU-a. Kina je odobrila gotovo 200 vrsta hrane, živih životinja i poljoprivrednih proizvoda iz zemalja srednje i istočne Europe da ulaze na kinesko tržište. U 2019. broj kineskih turista na CEEC povećao se gotovo četiri puta od početka suradnje Kine i CEEC-a , dosegnuvši 2,166 milijuna. Novoosnovano je 105 parova sestrinskih provincija, općina i gradova, što je više od ukupnog broja bratimljenja gradova u 30 godina prije pokretanja suradnje Kine i CEEC-a. Na samitu čelnika Kine i CEEC-a održanom u veljači prošle godine, predsjednik Xi Jinping svečano je najavio da Kina planira uvoziti robu kumulativne vrijednosti veće od 170 milijardi američkih dolara iz CEEC-a u sljedećih pet godina te nastojati postići cilj udvostručenja obujma uvoza poljoprivrednih proizvoda iz CEEC-a i povećanja obujma poljoprivredne trgovine između dviju strana za 50 % u sljedećih pet godina.

Hrvatska je uspješno bila domaćin osmog samita čelnika Kine i CEEC-a, dajući važan doprinos razvoju Suradnje Kine i CEEC-a. Otvaranje Pelješkog mosta, nesmetan rad Vjetroelektrane Senj te popularnost tartufa i vina među kineskim potrošačima – svaka suradnja je pogodovala dvama narodima i učinila da prijateljstvo Kine i Hrvatske zasja. Može se reći da je suradnja Kine i CEEC-a već postala još jedan važan pokretač promicanja razvoja odnosa Kine i Hrvatske uz bilateralnu suradnju i suradnju Kine i EU-a, donoseći opipljive koristi dvama narodima.

Nedavno je Komunistička partija Kine uspješno održala svoj 20. Nacionalni kongres, koji je jasno dao do znanja da je dugoročna središnja zadaća razvoja Kine sveobuhvatno promicanje velikog pomlađivanja kineske nacije modernizacijom kineskog stila. Kina će težiti vlastitom razvoju uz čvrstu zaštitu svjetskog mira i razvoja te bolje zaštititi svjetski mir i razvoj vlastitim razvojem. Kina će uvijek staviti vlastiti razvoj na temelju vlastite snage, usredotočiti se na promicanje visokokvalitetnog razvoja, slijediti obostrano korisnu i win-win strategiju otvaranja, promicati otvaranje prema svijetu na visokoj razini, promicati liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja, promicati bilateralnu, regionalnu i multilateralnu gospodarsku suradnju, graditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i nastaviti pružati nove prilike svijetu s razvojem Kine prema većoj koristi stanovnicima svih zemalja.

Ova godina je 10. godišnjica pokretanja suradnje Kine i CEEC-a, a suradnja Kine i CEEC-a je u važnom razdoblju koje povezuje prošlost i budućnost. Kako bi se promicalo produbljivanje suradnja Kine i CEEC-a, smatram da bi se sve strane trebale usredotočiti na sljedeće aspekte zajedničkih napora:

Prvo, pridržavanje pravog smjera suradnje Kine i CEEC-a. Suočeni sa složenom i teškom međunarodnom situacijom i epidemijom stoljeća, moramo ojačati povjerenje, zajednički planirati plan suradnje Kine i CEEC-a, učiniti da suradnja bolje odražava očekivanja svih strana, učinkovito igrati ulogu suradnje Kine i CEEC-a. u promicanju bilateralnih odnosa, kontinuirano povećavati dodanu vrijednost suradnje Kine i CEEC-a i ubrizgati novu snagu u održiv i dubinski razvoj suradnje Kine i CEEC-a.

Drugo, pridržavanje pragmatične prirode. Proširenje suradnje Kine i CEEC-a i ostvarivanje veće koristi svim stranama je dosljedna razvojna svrha suradnje Kine i CEEC-a. U novim okolnostima moramo nastaviti istraživati i širiti nove modele suradnje, iskoristiti inkluzivne prednosti suradnje Kine i CEEC-a, ubrzati provedbu rezultata samita čelnika Kine i CEEC-a u Pekingu, iskoristiti potencijal pragmatične suradnje, ojačati suradnju u područjima financije, poljoprivrede, povezivosti puteva, zelene industrije, nove energije itd. te promicati više rezultata pragmatične suradnje.

Treće, pridržavanje načela i metoda međusobnog savjetovanja, zajedničke izgradnje, otvorenosti i uključivosti. Trebali bismo ojačati uzajamno učenje, u potpunosti voditi računa o legitimnim interesima jedni drugih, poticati zemlje da pronađu poziciju u suradnji u skladu s vlastitim prilikama i područjima odgovornosti, postići komplementarne prednosti, poboljšati osjećaj dobitka svih strana koje sudjeluju u suradnji Kine i CEEC-a i krenuti putem suradnje koji je u skladu s karakteristikama mehanizma i poboljšava ga.

Četvrto, promicanje međuljudskih veza. “Prijateljstvo zemlje leži u prijateljstvu ljudi”, trebali bismo postupno nastaviti razmjenu osoblja na temelju prevencije i kontrole epidemije, nastaviti i otvoriti više izravnih letova te istražiti mogućnosti čarter letova. U potpunosti iskoristimo platforme kao što su dijalog o obrazovnoj politici Kine i CEEC-a i sveučilišni savezi kako bismo proširili razmjene i učili jedni od drugih. Potičemo think tankove znanstvenika iz različitih zemalja da ojačaju razmjene i provedu zajednička istraživanja kako bi pružili intelektualnu potporu produbljivanju suradnje Kine i CEEC-a. Dvije strane trebale bi više otkriti prednosti i potencijal lokalne suradnje, bolje igrati ulogu sestrinskih provincija, gradova i općina te dodatno učvrstiti temelj prijateljstva između Kine i zemalja srednje i istočne Europe među ljudima i u području javnog mnijenja.

Spremna sam raditi ruku pod ruku s hrvatskim prijateljima na izgradnji mosta suradnje i koordinacije između Kine, Hrvatske, Kine-CEEC-a i Kine-EU-a, kako bismo ostvarili obostranu korist, win-win i multi-win te stvorili bolju budućnost”, stoji u članku posebne izaslanice Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe, veleposlanice Jiang Yu.

izvor: nacional.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)