Vjetar u leđa hrvatskom turizmu: Kinezi stižu u velikom broju!

Hrvatska će od sutra biti i službeno uključena na popis druge serije grupnih putovanja kineskih državljana.

Jučer je Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj održalo konferenciju za medije u hotelu Esplanade, a na kojoj se raspravljalo o unutarnjoj i vanjskoj politici Narodne Republike Kine u 2023. godini, razgovaralo se o kineskom gledištu na različita pitanja vezana uz međunarodne odnose Hrvatske i Kine, o aktualnim svjetskim događanjima, promjenama i izazovima u politici, gospodarstvu, te je bilo riječi i o nekim glavnim točkama s „Dvije sjednice“ (Two Sessions) koje se održavaju ovih dana u Kini, a radi se o važnom događaju u političkom životu Kine.

Dvije sjednice

Nj. E. g. Qi Qianjin, veleposlanik Kine u Hrvatskoj naglasio je četiri ključne točke ovogodišnje „Dvije sjednice“. Jedna od ključnih stvari je reforma, jačanje optimizacije i prilagodbe odgovornosti institucija u područjima znanosti i tehnologije, financijskog regulatornog okvira i velikih podataka, te smanjenje broja osoblja u središnjim državnim organima za 5%. Druga točka je razvoj, u proteklih pet godina, kineski BDP povećao se na oko 18 bilijuna američkih dolara, s prosječnom godišnjom stopom rasta od 5,2%, što ga svrstava na drugo mjesto u svijetu. Ove godine stabilnost će biti prioritet. Cilj je povećati BDP za 5%, što je u skladu s konsenzusom prognoza međunarodnih financijskih institucija. Gledajući unaprijed, oslanjajući se na kinesku ogromnu tržišnu veličinu, cjeloviti industrijski sustav, obilne ljudske resurse, snažne temelje za razvoj i izvanredne institucionalne prednosti, kineski gospodarski razvoj imat će neograničene izglede, što također pruža više novih prilika za Hrvatsku i druge zemlje u svijetu. Treća je otvorenost, temeljna državna politika Kine. U proteklih pet godina, Kina se odlučila još više otvoriti prema vanjskom svijetu i produbiti uzajamno korisnu međunarodnu ekonomsku i trgovinsku suradnju. Četvrta je kineska modernizacija koja teži ostvarivanju zajedničkog prosperiteta za sve, umjesto da bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji. To znači povećanje kupovne moći i opsega potrošnje tržišta kineskog naroda.

Kineska vanjska politika

Na sastanku se razgovaralo o kineskoj vanjskoj politici. NJ. E. g. Qi Qianjin naglasio je kako pred kompliciranom međunarodnom situacijom, kineska cjelokupna vanjska politika ostaje nepromijenjena, te će Kina nastaviti provoditi neovisnu vanjsku politiku mira i primjenjivati uzajamno korisnu strategiju otvaranja, Kina će uvijek biti graditelj svjetskog mira, prinositi globalnom razvoju i braniti međunarodni poredak. Kina će imati na umu interese svijeta i pogled na internacionalizam, aktivno sudjelovati u globalnom upravljanju. Tijekom posljednjih deset godina, predsjednik Xi Jinping iznio je niz važnih inicijativa i prijedloga, Inicijativu Pojasa i puta, zajedničke vrijednosti čovječanstva, Globalnu inicijativu za razvoj i Globalnu inicijativu za sigurnost. Glavna poruka ovih inicijativa je da su države međusobno ovisne, čovječanstvo ima zajedničku budućnost i međunarodna zajednica se mora ujediniti za suradnju.

Ove godine, kineska će diplomacija biti provedena u sljedećih pet aspekata: slijedit će se smjernice diplomacije na najvišoj razini, branit će se temeljni interesi Kine. Kina se protivi bilo kojem obliku hegemonizma i politike moći i  hladnoratovskom mentalitetu. Gradit će opsežan partnerski odnos. Cilj  je otvorenost i razvoj. Poticat će visokokvalitetan razvoj i otvaranje prema visokim standardima. Zagovarat će otvoreno i inkluzivno svjetsko gospodarstvo i stvarat će nove prilike za svijet. Usmjeravat će se prema multilateralizmu. Promicat će izgradnju zajednice s budućnošću za cijelo čovječanstvo, promicati veću demokraciju u međunarodnim odnosima i činiti globalno upravljanje pravednijim i ravnopravnijim. Nuditi će više, boljih kineskih saznanja i rješenja kako bi pomogli u rješavanju zajedničkih izazova čovječanstva.

Odnosi između Kine i EU

Razgovaralo se i o odnosima između Kine i EU, Nj. E. g. Qi Qianjin je izjavio: „Kina oduvijek vidi Europsku uniju kao sveobuhvatnog strateškog partnera i podupire europsku integraciju. Vjerujemo da su naše interakcije neovisan izbor dviju strana potpuno utemeljene na našim respektivnim strateškim interesima. Odnos između Kine i EU nije usmjeren protiv bilo koje treće strane, niti mu je bilo koja treća strana podređena ili kontrolira ga. Trgovina i ulaganja između EU i Kine nastavljaju rasti. Prema podacima Eurostata, volumen trgovine Kine i EU-a dosegnuo je 856,3 milijarde eura u 2022. godini, s porastom od 22,8%. Kina je drugi najveći trgovinski partner EU-a, najveći izvor uvoza i treće najveće izvozno tržište. U budućnosti je važno održati dobre odnose između Kine i EU-a.“

Odnosi između Kine i SAD-a

  1. E. g. Qi Qianjin osvrnuo se i na odnose između Kine i SAD-a i komentirao nedavni incident vezan uz bespilotnu letjelicu. Naglasio je kako se u potpunosti radi o nesreći uzrokovanom višom silom. Izjavio je kako Kina ne predstavlja prijetnju SAD-u, te da Kina ne želi stvarati probleme. Kina je posvećena promicanju zdravog i stabilnog razvoja odnosa sa SAD-om, a u skladu s načelima međusobnog poštovanja, mirnog suživota i suradnje u dobiti za obje strane.

Pitanje Tajvana

  1. E. g. Qi Qianjin dotaknuo se i pitanja Tajana: „Tajvan je dio teritorija Narodne Republike Kine. Nepovrediva je dužnost svih Kineza, uključujući naše sunarodnjake na Tajvanu, obaviti veliki zadatak ponovnog ujedinjenja domovine. To je naš stav u vezi s pitanjem Tajvana. Rješavanje pitanja Tajvana je stvar kineskog naroda, a nijedna druga zemlja nema pravo miješati se.“

Rat u Ukrajini

Razgovaralo se i o krizi i ratu u Ukrajini. Nedavno je objavljen Kineski stav o političkom rješavanju krize u Ukrajini, koji sveobuhvatno i sustavno objašnjava kineski stav i prijedloge Kine u vezi s krizom u Ukrajini, koji se može sažeti u jednoj rečenici, a to je promicanje mira i pregovora.

Veleposlanik je naglasio da Kina čvrsto odbija korištenje ili prijetnju nuklearnim oružjem, zagovara da se nuklearno oružje ne smije koristiti i nuklearni ratovi se ne smiju voditi. Prošlog tjedna, Kina je donirala 200.000 eura za ukrajinski projekt tehničke pomoći za sigurnost nuklearne energije putem Međunarodne agencije za atomsku energiju, podržavajući napore Međunarodne agencije za atomsku energiju da ojača sigurnost ukrajinskih nuklearnih postrojenja praktičnim djelovanjem.

Kinesko-hrvatski odnosi

Od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske prije 30 godina, Kina je uvijek smatrala Hrvatsku dobrom prijateljicom i partnerom. Dvije strane su se uvijek međusobno poštovale, postavljajući dobar primjer prijateljske suradnje između zemalja s različitim populacijama i društvenim sustavima.

Gospodarska i trgovinska suradnja je procvjetala. Prošle godine trgovinski volumen između Kine i Hrvatske dostigao je 2,42 milijarde američkih dolara, povećavajući se više od 60 puta u samo 30 godina. Pelješki most, projekt trilateralne suradnje između Kine, Hrvatske i EU-a, otvoren je za promet prema rasporedu prošle godine, postajući tako simbol prijateljstva između dvije nacije. Nj. E. g. Qi Qianjin istaknuo je: „Otkako sam stigao u Hrvatsku prije godinu i pol dana, hrvatski prijatelji iz svih područja života bili su puni hvale, naglašavajući da je most pomogao Hrvatskoj da ostvari svoju dugo očekivanu želju povezivanja sjevera i juga zemlje, snažno promovirao lokalni gospodarski i društveni razvoj, utjelovio kinesku brzinu i pokazao dobru sliku kineskih tvrtki. Hrvatski vladini dužnosnici to prikladno nazivaju najsjajnijim biserom u kruni kinesko-hrvatskih odnosa.“

Senjska vjetroelektrana, izgrađena od strane kineskih poduzeća, godišnje pruža oko 530 milijuna KWH čiste električne energije za Hrvatsku, pomažući zemlji da postigne transformaciju zelene energije i bolje se nosi s trenutnom energetskom krizom. Kineske tvrtke poput Huaweija i Xiaomija posvećene su pružanju više visokokvalitetnih proizvoda i usluga za Hrvatsku. Istovremeno, visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi iz Hrvatske poput vina, maslinovog ulja i tartufa stavljeni su na stolove kineskih obitelji. U budućnosti će više visokokvalitetne hrane ulaziti na kinesko tržište, što je jedan od prioriteta kineske ambasade, kao i rad na jačanju međusobnog produbljivanja i prijateljstva dviju strana.

Nj. E. g. Qi Qianjin naglasio je: „Hrvatska će od sutra biti i službeno uključena na popis druge serije grupnih putovanja kineskih državljana, a vjerujemo da će se broj kineskih turista ove godine oporaviti ili čak premašiti broj iz 2019. godine. U budućnosti ćemo neprestano nastojati ojačati razmjenu i suradnju između dviju zemalja na svim razinama i u svim vrstama područja te produbiti prijateljstvo između dvaju naroda. Posebno ćemo uz hosting Trećeg foruma za međunarodnu suradnju pojas i put kao priliku iskoristiti potencijal za produbljivanje suradnje i napredovanje praktične suradnje u infrastrukturi, zelenoj energiji, digitalizaciji i poljoprivredi. Također se nadamo da će naši hrvatski prijatelji iskoristiti priliku i dobro iskoristiti koristi brzog gospodarskog oporavka Kine i njenog velikog tržišta srednje klase od preko 400 milijuna ljudi.

izvor: poslovni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)