Osam kineskih kompanija u Hrvatskoj ‘snima’ biznis prilike

U HGK-u će se održati novi B2B razgovori kineskih i hrvatskih gospodarstvenika.

Kina je ponovno u uzletu i bilježi brži oporavak nego se očekivalo, a istovremeno je i ponovno u proaktivnoj kampanji proboja na strana tržišta. Tako idući tjedan i u Hrvatsku stiže nova delegacija na Kineski poslovni forum.

U HGK-u će se održati novi B2B razgovori kineskih i hrvatskih gospodarstvenika, a u potragu za partnerima ovaj put dolaze predstavnici tvrtki iz provincije Shaanxi, sa sjeveroistoka Kine, mjesta iz kojega je kretao povijesni Put svile.

Delegaciju čini osam kompanija koje su zainteresirane za suradnju u području metalne industrije, strojogradnje, dijelova za brodogradnju, materijala za industriju namještaja, solarne energije, transporta i trgovine. Izaslanstvo prema najavi HGK predvodi Zhai Beiqin, zamjenik generalnog direktora Ureda za trgovinu Shaanxija.

Pojedine tvrtke unaprijed imaju i popis tvrtki s kojima se žele susresti i uspostaviti suradnju, pa tako tvrtka Ambohr Electric želi izvoziti u Hrvatsku svoje generatore ozona i kisika, a među ostalim zanima ih za posao distribucije jedna tvrtka koja se bavi zdravim životom El kolibri.

Posljednji ovakav susret gospodarstvenika upriličen je prije pola godine, kada je u delegaciji u Zagreb stiglo 15-ak kineskih tvrtki. Interes kineskih tvrtki za Hrvatsku u porastu je od ulaska u EU, no korona je usporila aktivnosti i izravne susrete.

No, uvoz iz Kine i lani je snažno rastao, za razliku od izvoza hrvatske robe na to veliko tržište, dok je ova godina startala s velikim smanjenjem vrijednosti trgovine u oba smjera.

Lani je, naime, izvezeno 85,5 milijuna eura vrijednih roba, što je za 3,7% lošiji rezultat nego u 2021., dok je uvoz snažno porastao, čak za 34%, na 1,369 milijardi eura. U prvom mjesecu, pak, izvoz je pao za 36% na godišnjoj razini, a uvoz za 23%.

izvor: poslovni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)