Sjeverni teritorij Australije nada se produbljivanju razmjene i suradnje s Kinom

Vlada australskog Sjevernog teritorija (NT) izrazila je spremnost za jačanje razmjene i suradnje s Kinom na raznim područjima.

Kineski veleposlanik u Australiji Xiao Qian nedavno je posjetio Darwin, glavni grad Sjevernog teritorija.

Tijekom svog posjeta sastao se s dužnosnicima NT-a, uključujući glavnu ministricu Natashu Fyles, zamjenicu glavnog ministra Nicole Manison i Marka Monaghana, predsjednika zakonodavne skupštine.

Australski dužnosnici pozdravili su Xiaov posjet i rekli da se NT raduje jačanju suradnje s Kinom u turizmu, obnovljivoj energiji, obrazovanju i drugim područjima.

Xiao je rekao da je Kina voljna istražiti više područja suradnje u rješavanju klimatskih promjena, zelene infrastrukture i nove energije.

Scott Bowman, prorektor i predsjednik Sveučilišta Charles Darwin (CDU), pozdravio je Xiaov posjet kampusu i izrazio nadu za jačanjem suradnje s kineskim sveučilištima i istraživačkim institucijama u području medicine, okoliša, poljoprivrede, obrazovanja i drugih disciplina.

Bowman je spomenuo da Konfucijev institut pri CDU-u nije samo važna platforma za kulturnu razmjenu, već daje važan doprinos lokalnim zajednicama.

“Konfucijev institut je zaista važan dio sveučilišta. I to je prekrasan način da Darwinu i Sjevernom teritoriju možemo pokazati fantastičnu kulturu Kine i poučavati kineski jezik”, rekao je u intervjuu za Xinhuu.

“Ovo je stvarno izvrsna prilika za izgradnju odnosa i veza između Australije i Kine.”

Bowman je pohvalno govorio o kineskoj kulturi u njezinoj ulozi u promicanju razmjena. “Volim kinesku kulturu. Posjetio sam Kinu mnogo puta. Imam prijatelje u Kini”, rekao je.

“Mislim da je to jednostavno fantastična, prijateljska kultura. Tako je različita i tako zamršena, ali ljudi su vrlo prijateljski nastrojeni i gostoljubivi, što olakšava upoznavanje s tom kulturom”, dodao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)