Volkswagen Grupa izvješćuje o solidnom polugodištu, jača strateški položaj u Kini

Volkswagen grupa postigla je “solidne rezultate” u prvoj polovici (P1) 2023. i jača svoju stratešku poziciju u Kini, objavio je u četvrtak vodeći njemački proizvođač automobila.

U prvoj polovici 2023. godine prihodi grupe porasli su za 18 posto na 156,3 milijarde eura (171,8 milijardi američkih dolara). To je potaknuto “značajno većom prodajom vozila u Europi i Sjevernoj Americi i kontinuiranom povoljnom kombinacijom i cijenama”, prema tvrtki.

Ukupne isporuke u prvom polugodištu porasle su 13 posto na godišnjoj razini na 4,4 milijuna vozila. Volkswagen Grupa Kina doprinijela je s više od 1,4 milijuna vozila, blagi pad od 1,2 posto, ali “bilo je primjetnih znakova oporavka prema kraju izvještajnog razdoblja.”

“Prodaja u Sjevernoj Americi raste, jačamo svoju poziciju u Kini kroz tehnološka partnerstva, a povrh toga trend potpuno električnih vozila kreće se u pravom smjeru”, rekao je glavni izvršni direktor (CEO) Volkswagen grupe Oliver Blume u izjavi.

Baterijska električna vozila (BEV) činila su 7,4 posto isporuka u prvom polugodištu, u odnosu na 5,6 posto u prethodnom prvom polugodištu. Ovaj “pozitivan trend” pojačan je međugodišnjim rastom prodaje električnih automobila u Kini od 18 posto u drugom tromjesečju, priopćila je grupa.

U svim svojim markama, Volkswagen Grupa ima za cilj dosegnuti udio BEV-a od 8 posto do 10 posto u fiskalnoj godini 2023. Očekuje se da će se udio prodaje BEV-a u drugom polugodištu povećati zbog “sezonskih učinaka, zajedno sa značajno skraćenim rokovima isporuke. “

U srijedu je grupa rekla da jača svoju poziciju na kineskom automobilskom tržištu sa svojim markama  Volkswagen i Audi koji proširuju stratešku suradnju s kineskim partnerima.

Volkswagen grupa trenutno stječe 4,99 posto udjela u kineskom startupu za električna vozila Xpeng povećanjem kapitala u vrijednosti od oko 700 milijuna američkih dolara. Grupni luksuzni brend Audi potpisao je strateški memorandum sa svojim kineskim partnerom u zajedničkom ulaganju SAIC-om za daljnje proširenje njihove postojeće suradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)