Posjet Kraljevstvu gljiva

Deng Lei je sa suprugom i djetetom otišao na ljetni odmor u Kunming, glavni grad pokrajine Yunnan na jugozapadu Kine. Yunnan je jedna od najljepših kineskih pokrajina, ali Dengova obitelj, umjesto da se uputi ravno na popularna slikovita mjesta, prvo se zaustavila na lokalnoj tržnici.

“Nikad nisam vidio tako raznoliku ponudu šumskih gljiva. Željela sam da moje dijete doživi ovo,” rekla je Deng, 33-godišnjakinja iz provincije Hunan u središnjoj Kini, dok je obitelj uživala u fascinantnom obilasku tržišta.

Stanovnici Yunnana poznati su po korištenju širokog spektra jestivih gljiva, bilja i cvijeća za pripremu kulinarskih specijaliteta.

Ljetna turistička sezona podudara se s vrhuncem sezone prodaje gljiva u Yunnanu, što razne poljoprivredne tržnice čini izvrsnim mjestima za upoznavanje lokalne kulture.

Prema podacima s internetskih platformi kao što su Meituan i Dianping, pretraživanja za “farmer’s market” u pokrajini Yunnan tijekom prošlog mjeseca porasla su za više od 160 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom. Za mnoge putnike, posjet poljoprivrednoj tržnici postao je novi način otkrivanja Yunnana.

Vrt svijeta

Kina je jedna od zemalja s najvećom biološkom raznolikošću na svijetu, a Yunnan je provincija koja se na tom polju ističe. Iako zauzima samo 4,1 posto. Kine, ovdje se mogu pronaći sve vrste vegetacije i ekosustava, osim pustinje i oceana. Yunnan se naziva “Kraljevstvo životinja”, “Kraljevstvo biljaka”, “Genetska banka”, “Vrt svijeta”. U ovoj riznici biološke raznolikosti nalaze se organizmi koji su, unatoč činjenici da predstavljaju prijetnju životu, trajna sastavnica prehrane lokalnog stanovništva. Ovi organizmi su divlje gljive iz Yunnana.

Kompleksan i raznolik geografski položaj Yunnana i jedinstveni klimatski uvjeti omogućuju simbiozu mnogih organizama.

Trenutno u Yunnanu postoji oko 900 vrsta divljih jestivih gljiva, što čini 36 posto ukupnog broja. od 2500 vrsta gljiva u svijetu i to 90 posto. od 1000 vrsta u Kini. Jestive gljive već se dugo beru i njima se trguje diljem pokrajine, što Yunnan čini središtem trgovine gljivama u Kini. Gotovo 70 posto gljiva na kineskom tržištu divljih jestivih gljiva dolazi iz Yunnana.

Ovdje se nalazi i najveća trgovačka burza divljih gljiva u Kini. Svaki dan rano ujutro više od 1200 trgovaca prodaje 258 vrsta samoniklih gljiva. Na vrhuncu sezone dnevni promet može doseći i preko 500 tona gljiva. Tijekom proteklih pet godina godišnji promet na ovom tržištu premašio je 7 milijardi juana (gotovo milijardu američkih dolara).

S raznolikom ponudom, od kojih su mnogi lokalni specijaliteti i rijetko se nalaze na tržnicama u drugim gradovima, tržnica služi kao muzej hrane koji prikazuje autentični lokalni način života.

Osobito mladi vole šetati tržnicom, isprobavati domaća jela i upijati živahnu atmosferu. Nakon svojih posjeta često na društvenim mrežama dijele svoje kulinarske avanture i ručno crtane karte kupnje.

Podaci Meituana i Dianpinga pokazuju da su komentari tržišta porasli za više od 60 posto u zadnjem mjesecu u usporedbi s prethodnim mjesecom, što ga čini poljoprivrednim tržištem o kojem se najviše govori u Kini.

Zdravlje na tanjuru, s trunkom rizika

Za doručak u Yunnanu preporučamo kajganu s matsutakeom i paprikom. Najukusnije je uz ljuskice češnjaka i sezamovo ulje.

Matsutake ili guska je gljiva koja nije samo vrlo ukusna, već i jedinstvena. Cijenjena je zbog svoje arome cimeta i svojstava koja promiču zdravlje. Smatra se pravom rijetkošću i Svetim gralom berača gljiva. Matsutake jača imunitet te djeluje antikancerogeno i antioksidativno.

Za vrijeme ručka, vrlo popularno jelo u Yunnanu su pirjane jizong gljive sa soja umakom. Jizong je blago sladak, nježan i mirisan, po teksturi sličan piletini. Jizong gljive se nazivaju termitima (Termitomyces) jer žive s njima u simbiozi.

Oni su izvor hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva s dobrobitima za ljudsko zdravlje. Njihovi bioaktivni spojevi imaju potencijal u borbi protiv nekih ljudskih bolesti, poput raka, hiperlipidemije, gastroduodenalnih bolesti i Alzheimerove bolesti. Osim toga, imaju različita korisna antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Dok ste u Yunnanu, vrijedi potražiti jelo koje uključuje gljivu zvučnog imena ganba.

Osim pravih poznavatelja, malo tko zna za ovu ukusnu gljivu, a nije ni čudo da su znanstvenici otkrili njeno postojanje tek 1987. Ganba raste na korijenju borova, a jedino mjesto na svijetu gdje se pojavljuje je u Yunnanu.

Ganba je prava riznica zdravlja; može zaustaviti rast stanica raka, izvor je dobro apsorbiranog vitamina B12 i pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala.

Yunnan divlje gljive imaju visoku nutritivnu vrijednost i očit nutritivni učinak. Međutim, među njima postoje vrste koje su nejestive za ljude.

Da biste jeli gljive u Yunnanu, odaberite specijalizirani restoran; ako želite kupiti šumske gljive na tržnici, prvo se raspitajte o kakvoj se gljivi radi i kako se kuha.

U protivnom može doći do trovanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)