Rashakai SEZ mijenja pravila u pakistansko-kineskoj industrijskoj suradnji

Posebna gospodarska zona (SEZ) Rashakai u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa (KP) na sjeverozapadu zemlje je projekt koji mijenja pravila u industrijskoj suradnji između Kine i Pakistana, rekao je pakistanski ministar.

“To neće pridonijeti samo društveno-ekonomskom napretku pokrajine, već i cijelog Pakistana”, rekao je Sawal Nazir, ministar za lokalnu upravu, odjel za izbore i ruralni razvoj KP-a, za Xinhuu u utorak tijekom događaja kojim se slavi 10. godišnjica Kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC) koji ovdje organizira lokalna pakistansko-kineska udruga prijateljstva KP.

Rekao je da je Rashakai, koji je osnovan u okviru CPEC-a, strateški razvijen u smislu trgovine i povezanosti budući da se nalazi na pragu međunarodnog tržišta.

Donosi izravna strana ulaganja u Pakistan i potencijalno bi pomogla u jačanju trgovinske aktivnosti u zemlji otvaranjem trgovinskih puteva za Afganistan i zemlje srednje Azije, dodao je Nazir.

Ministar je rekao da je projekt važan i za tehnološku nadogradnju lokalnih industrija, dodajući da će im pružiti “priliku da nauče najbolju praksu međunarodnih poduzeća”.

Tom prilikom, Javed Khattak, glavni izvršni direktor tvrtke za razvoj i upravljanje gospodarskim zonama KP, rekao je za Xinhuu da je Rashakai vrlo važan jer se uspostavlja u pokrajini koja se suočava s ozbiljnim izazovima vezanim uz sigurnost i prirodne katastrofe.

Khattak je rekao da će projekt donijeti značajnu promjenu u pogledu stvaranja ljudskih resursa, mogućnosti za radnu snagu i gospodarskog razvoja KP-a.

Pokrenut 2013., CPEC, vodeći projekt Inicijative Pojas i put koju je predložila Kina, koridor je što povezuje luku Gwadar u jugozapadnom Pakistanu s Kashgarom u autonomnoj regiji Xinjiang Uygur na sjeverozapadu Kine, koji ističe energetsku, transportnu i industrijsku suradnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)