Bugarska će ojačati suradnju Pojasa i puta s Kinom

Međunarodna konferencija o suradnji između Europe i Kine u okviru Inicijative Pojas i put (BRI) održana je ovdje u srijedu povodom obilježavanja 10. godišnjice BRI-a. Događaju je prisustvovalo preko 120 sudionika iz 20-ak zemalja i regija.

“Organizacija ovakvih foruma u našoj zemlji, na kojima sudjeluju stručnjaci iz različitih područja, dokazuje da Bugarska može poslužiti kao strateško mjesto za kineska poduzeća”, rekao je bugarski predsjednik Rumen Radev u pismu upućenom sudionicima konferencije.

“Uvjeren sam da će uz snažnu političku volju i energiju Bugarska moći prihvatiti mogućnosti koje nudi inicijativa Pojas i put”, rekao je Radev.

Deng Li, glavni tajnik Tajništva za suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova, rekao je u pismu da BRI nije samo pridonio “kineskoj mudrosti” mirnom razvoju svijeta, već i također je ponudio kineska rješenja za promicanje međusobne suradnje među zemljama.

Tijekom proteklog desetljeća, vođen načelom opsežnih konzultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničke koristi, BRI je ostao predan viziji otvorene, zelene i čiste suradnje i slijedio je cilj visokog standarda, održivog razvoja usmjerenog na ljude , rekao je Deng.

Kineski veleposlanik u Bugarskoj Dong Xiaojun rekao je na dvodnevnom događaju da BRI “potječe iz Kine, ali pripada svijetu”.

Rositsa Kirova, potpredsjednica bugarske Narodne skupštine, rekla je da njezinoj zemlji i Europskoj uniji (EU) treba čvrst, stabilan i cijenjen partner kao što je Kina, posebno za očuvanje mira u svijetu.

Treba podržati sve inicijative koje bi omogućile produbljivanje odnosa Kine i Bugarske, rekla je Kirova.

Nikolay Pavlov, zamjenik bugarskog ministra gospodarstva i industrije, rekao je da bugarska vlada pridaje veliku važnost suradnji s Kinom. “Za nas je širenje bilateralnih trgovinskih i gospodarskih veza prioritet”, rekao je.

“Pozdravljamo kineske tvrtke koje su zainteresirane za ulazak na tržište EU i uspostavljanje svojih proizvodnih baza i razvojnih centara u Bugarskoj”, rekao je.

Zahari Zahariev, predsjednik Bugarske nacionalne udruge za Pojas i put, rekao je da je tema konferencije složena i sveobuhvatna. BRI je obilježio mnoge prekretnice u globalnom razvoju u proteklom desetljeću, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)