Vješti obrtnici iz Linshua u Shandongu pomažu svijetu donijeti kineski zanat pletenja vrbe

Tkanje vrba, zanat s oko 1000 godina povijesti u okrugu Linshu u istočnoj Kini, postaje sve prisutniji diljem svijeta zahvaljujući predanim i neumornim naporima lokalnih obrtnika.

Nakon što je izlagao proizvode na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu, kao što je Kineski sajam uvoza i izvoza, Yang Jinbang, lokalni majstor tkanja od vrbe, vidio je kako se njegovi originalni ručno tkani proizvodi od vrbe u vrijednosti od više od 1 milijarde američkih dolara izvoze u zemlje i regije diljem svijeta.

Kao reprezentativni nasljednik nacionalnog programa nematerijalne kulturne baštine i nematerijalne kulturne baštine provincije Shandong, Yang je oduvijek pridonosio širenju obrta tkanja vrbe okruga Linshu u vanjski svijet zajedno s drugim lokalnim radnicima koji rade na modelima vezanim uz pletenje vrbe, istraživačima, majstorima i promotorima industrije.

Odrastao u rodnom gradu vrba, Yang je u dobi od 13 godina naučio mnoge metode i tehnike pletenja od vrbe od svog djeda i oca koji su mu uvijek govorili da dobro naslijedi i učini da lokalni zanat pletenja od vrbe procvjeta u svijetu.

Od 1976. Yang se počeo usredotočiti na dizajniranje izvozno orijentiranih proizvoda od ručno tkane vrbe i stvorio je od tadašnjih tisuća izvrsnih ručno tkanih rukotvorina od vrbe kao što su tanjur s voćem, lampion i zlatna arowana ispletena od vrbe, od kojih su mnogi osvojili nacionalne nagrade i bili izloženi na nacionalnim umjetninama i izložbe zanata.

Duboko zalazeći u sektor više od 40 godina, Yang je nastavio istraživati nove materijale, nove metode tkanja, nove tehnike, nove dizajne i novu upotrebu tkanja od vrbe kako bi pomladio zanat i prikupio više od 10 000 praktičnih uzoraka i više od 30 000 slika uzoraka .

Poštujući svoje obećanje da će naslijediti i širiti kulturu pletenja vrbe stvarnim praksama, Yang je pomogao da 1000 godina duga nematerijalna kulturna baština okruga Linshu izađe iz Kine i stupi na svjetsku pozornicu.

Trenutačno, izvoz ručno tkanih proizvoda od vrbe iz okruga Linshu u gradu Linyi u provinciji Shandong čini oko 40 posto i 26 posto usporedivog agregata u pokrajini i cijeloj zemlji, što ga čini poznatom prijestolnicom tkanja vrbe u Kini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)