Kulturna razmjena s Kinom napredovala je pod BRI-jem

Kenija je ojačala bilateralnu suradnju s Kinom na području umjetnosti, kulture i sporta, pokazujući predanost inicijativi Pojas i put (BRI) koju je predložila Kina, rekao je visoki kenijski dužnosnik za Xinhuu u nedavnom intervjuu.

Ababu Namwamba, tajnik kabineta za pitanja mladih, sport i umjetnost, govorio je o svom nedavnom putovanju u Kinu, za koje je rekao da je ponovno potvrdilo predanost dvojice dugogodišnjih prijatelja snažnim međuljudskim razmjenama.

U kolovozu su Kina i Kenija potpisale memorandum o razumijevanju (MoU) za razvoj filmske industrije, označavajući značajnu prekretnicu u kulturnoj diplomaciji između dviju zemalja.

“Sada imamo službeni sporazum o filmskoj suradnji između vlade Kenije i vlade Kine”, rekao je Namwamba.

Rekao je da je njegov nedavni posjet Kini bio potaknut potrebom provedbe Memoranduma o razumijevanju, koji se fokusira na programe razmjene između kenijske i kineske filmske industrije, kao i koprodukcijske aranžmane između umjetnika s obje strane.

Tijekom svog putovanja u Kinu, Namwamba je također prisustvovao Transhimalajskom forumu za međunarodnu suradnju, koji je pružio platformu za poboljšanje sportske i kulturne razmjene.

“Suradnja Kine i Kenije bila je vrlo snažna i produktivna. Vidjeli smo što je ta suradnja doprinijela u smislu razvoja infrastrukture”, istaknuo je Namwamba.

Kao primjere uspješne bilateralne suradnje naveo je značajne projekte, uključujući izgradnju međunarodnog sportskog stadiona u četvrti Kasarani u Nairobiju, željeznicu standardnog kolosijeka Mombasa-Nairobi i autocestu Nairobi.

Osim toga, Namwamba je naglasio da mladi iz Kenije mogu iskoristiti napredak Kine u digitalnom prostoru, posebno u umjetnoj inteligenciji, za poticanje gospodarskog rasta i samopouzdanja.

Napominjući da Kina nudi vrijedne lekcije Keniji i drugim afričkim zemljama o uključivom rastu, Namwamba je rekao da “definitivno postoje prilike za širenje područja komunikacije u sportu, u kreativnim industrijama, u glazbi, na filmu, u kazalištu, u toliko mnogo područja gdje mi može povezati naše mlade.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)