Čakovec povezuje Hrvatsku i Kinu! Potpisan Sporazum o prijateljstvu i dogovorena prva konkretna gospodarska suradnja

Uvjereni da prijateljstvo donosi boljem upoznavanju, uzajamnom poštovanju, slobodi, miru i napretku, Grad Čakovec i Grad Yancheng (Narodna Republika Kina) žele unaprijediti prijateljske odnose i suradnju. Potvrdili su to online svečanošću potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu. U multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja, Sporazum su tako potpisali gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i gradonačelnik Narodne vlasti Yancheng Citya Zhou Bin.

Prijateljstvo je realizirano nakon što je delegacija boravila u službenom posjetu Međimurskoj županiji 2019. godine, te je kineska strana izrazila želju za produbljivanjem i formaliziranjem odnosa između gradova.

„Danas započinjemo putovanje koje će, ne sumnjam, imati veliki pozitivni utjecaj na oba naša grada. Udaljeni smo više od 8 tisuća kilometara, no vrlo smo blizu po željama da svoje sredine učinimo modernijima i boljima za život građana. Sporazum o prijateljstvu omogućit će nam da razmjenjujemo iskustva i postignuća na gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a sigurna sam da će i Čakovec i Yancheng pritom biti na dobitku“, u uvodu u svečanost rekla je čakovečka gradonačelnica.

Spomenimo kako se ove godine obilježava 30. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine, pa ovakvi prijateljski odnosi između dva grada imaju još veći značaj. Naglasci na potencijalne zajedničke projekte i investicije vežu se uz industrijsku, poljoprivrednu i trgovinsku suradnju, znanstvenu, tehnološku, obrazovnu i zdravstvenu suradnju, suradnju na području kulture, umjetnosti, turizma i sporta, zaštite okoliša i održivog korištenja prirodnih resursa.

Kinezi su Čakovec prepoznali kao moderan europski grad inovativnog gospodarstva, bogatog kulturnog i društvenog života, grad odlično prometno povezan sa svim dijelovima Europe, ali što im je izuzetno važno upravno i obrazovno središte regije.

Gradonačelnik kineskog grada: „Čakovec vidimo kao platformu za investiranje“

„Čakovec i Yancheng su komplementarni u novoj energiji, proizvodnji i prehrani te tehnologiji i razvoju. Nadam se da će naša dva grada na osnovu međusobnih prijateljskih odnosa proširiti suradnju te realizirati zajedničke interese, kako su puni civilizacijskih elemenata i lokalnih specifičnih kulturnih resursa. Prvi koraci već su napravljeni, uz naglasak na gospodarstvo i nove tehnologije, a sada radimo na unapređenju kulturne razmjene i razumijevanja između građana dvaju gradova“, u uvodu je rekao gradonačelnik kineskog grada, i Čakovec istaknuo kao pogodnu platformu za investiranje.

„Hrvatska je zemlja članica suradnje između Kine i zemalja srednjoistočne Europe, pa nam je ovaj dan izuzetno važan kako bi na vašem primjeru naučili modernu ideologiju upravljanja, produbili međusobne razmjene i suradnju“, zaključio je.

Svečanosti su se online pridružili i Dario Mihelin, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Kini, te kineski veleposlanik u RH Qi Qianjin koji su igrali važnu ulogu u unapređenju razvoja prijateljstva Kine i Hrvatske, ali i uspostave prijateljskih odnosa dva grada.

Grad Čakovec ima osam gradova prijatelja

Yancheng smješten je u sjeveroistočnom dijelu Kine na obali Žutog mora, u kojem prema najnovijim podacima živi više od 8 milijuna stanovnika. Grad je to koji se ubrzano razvija, a bit će jedna od početnih točki budućeg „Novog puta svile“.

Interes im je povezati se s gradovima u Europskoj uniji, kako bi razvijali gospodarsku, kulturnu i društvenu suradnju, a Čakovec kao prijateljski i otvoren grad objeručke je prihvatio novo partnerstvo. Kao i sa sedam drugih gradova prijatelja, isto promatraju neophodnim za daljnji gospodarski i kulturni razvoj grada. Nakon što je tijekom posjeta kineske delegacije Čakovcu 2019. potpisano Pismo namjere o prijateljstvu, nakon pandemijskih godina suradnja je i konkretizirana. Pritom je i iz kineskog grada stigla donacija u obliku maski.

„Vaša pomoć koju ste nam uputili na početku pandemije, pokazuje da Čakovec ima istinskog partnera u prijateljskoj Narodnoj Republici Kini, odnosno prijatelja na kojeg u izazovnim trenucima može računati. Na tome vam najiskrenije hvala“, rekla je čakovečka gradonačelnica. Dodala je kako je ponosna da je ovo već osmi grad prijatelj Čakovca te da se od ovog, kao i svih ostalih Sporazuma, s obje strane očekuje mnogo, nikako samo deklarativno prijateljstvo.

To su pokazali i potpisivanjem prvih konkretnih ugovora o gospodarskoj suradnji.

Potpisana dva Sporazuma o strateškoj suradnji kojima se u Čakovcu planira otvaranje proizvodnje električnih automobila i oko 1000 novih radnih mjesta

Naime Dmitar Maravić, predsjednik Uprave društva Maring d.o.o. sklopio je Sporazum o strateškoj suradnji s dvije tamošnje tvrtke. Prva je Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle Co., Ltd., a potpisom su stvoreni preduvjeti za partnerstvo na području sklapanja i prodaje električnih automobila koje razvija i za domaće tržište u Kini proizvodi tvrtka Guoxin, gdje bi Maring d.o.o. bio partner za europsko tržište. Druga je tvrtka Yiwei Optoelectronics Technology Co., Ltd. s kojom je dogovorena proizvodnja visoko kvalitetnih i složenih LED rasvjetnih tijela koje razvija i tržište u Kini proizvodi Yiwei, gdje bi Maring bio partner za tržište EU.

„Mi smo danas potpisali vrijedne sporazume, o zajedničkoj suradnji i prijateljstvu naših gradova, a nakon toga i o gospodarskoj suradnji. Nama se prilika za autoindustriju otvorila 2019. i 2020. godine, nakon toga je došla pandemija, no sada smo sigurni da će se pokrenuti posao sklapanja i proizvodnje električnih automobila, a u sljedećoj fazi na vodik. Već radimo na elektronici, a sada sve širimo na Kinu i svjetsko tržište. Investicija je to u velikom obimu koja bi otvorila i do 1000 radnih mjesta, s gradonačelnicom se nadamo da ćemo imati ljude koji će raditi“, rekao je Maravić te zahvalio Gradu Čakovcu i svojim suradnicima, na čelu s g. Chenom.

„Upravo gradovi i tvrtke poput naših, koje vode računa o ekologiji te ekonomski razvoj ne stavljaju ispred kvalitete života svojih stanovnika, trebaju biti primjer svima ostalima. Suradnjom i budućim zajedničkim projektima, oba grada mogu dodatno razviti i iskoristiti svoje potencijale te svojoj djeci ostaviti nasljeđe kojim će se ponositi“, zaključila je čakovečka gradonačelnica.

izvor: cakovec.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)