EXPO 2023: Zapažen nastup Hrvatske na velikom sajmu u Kini

Jutros je grad Ningbo s 9,4 milijuna stanovnika, glavni grad u sjeveroistočnoj provinciji Zhejiang Narodne Republike Kine, bio domaćin svečanog otvorenja EXPO-a, velikog kineskog izložbenog tržišnog i trgovinskog sajma. EXPO je otvoren s ciljem promicanja suradnje između Kine i država srednje i istočne Europe. Ningbo je važan globalni lučki grad, gospodarsko središte južne delte impresivne rijeke Yangtzea i dio velikog kineskog tržišta. Luka Ningbo Zhoushan najprometnija je luka na svijetu.

Brojni predstavnici iz srednjoeuropskih i azijskih zemalja pristigli su ovamo kako bi kroz brojne aktivnosti i promocije predstavili svoje vrhunske turističke brendove. Sudionici EXPO-a iscrpno su razmjenjivali svoja praktična poslovna iskustva. Među njima je i Republika Hrvatska, s vinima i turističkom kartom te važnim rezultatima u brojnosti posjetitelja koji su plod kontinuiranog rada naših djelatnika u području turizma. Nad našim štandom dominira slika svjetski poznatog Dubrovnika. Ovo je sjajna prilika za jačanje pozicije naše zemlje na eminentnom tržištu kakvo je Kina.

Iskoristila sam prigodu za kraći razgovor s gradonačelnikom Ningboa, gospodinom Tangom Feifanom, koji je naglasio prednost Ningboa kao morske luke koja povezuje svijet, a koji će biti pionir kineske trgovinske suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe. Istaknuo je kako će to pomoći srednjoj i istočnoj Europi da uđu na kinesko tržište utirući tako put za dvosmjerna korporativna ulaganja. Pohvalio je i blistava gospodarska postignuća Ningboa. Potom je istaknuo kako je organiziranje EXPO-a jedno od ključnih aktivnosti Uprave za europske poslove u ovoj godini.

“Sudionicima i putnicima promoviramo Ningboovu ‘Kulturu pomorskog puta svile‘, ‘Bay Charm‘, ‘Budhist Kingdom on the Sea‘ i ‘Delicious Seafood‘ kroz kulturne i kreativne proizvode, ručno crtane karte i kratke videozapise”, istaknuo je gradonačelnik.

U Kini postoji stara izreka: Uvijek je zadovoljstvo imati prijatelje koji dolaze izdaleka.

Unatoč tisućama milja između Kine i Europe, naše prijateljstvo i zajedničke težnje čine da se osjećamo bliski u srcu. Nadamo se da će ovaj EXPO pomoći u jačanju međusobnog razumijevanja, prijateljstva i suradnje, dajući tako više doprinosa podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva na novu razinu.

(glas-slavonije.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)