Kina i Uzbekistan provode carinski sporazum AEO

Sporazum o zajedničkom statusu ovlaštenog gospodarskog subjekta (AEO) potpisan između Kine i Uzbekistana stupio je na snagu u ponedjeljak, nudeći lakše carinjenje za izvoznike iz obiju zemalja, priopćila je Glavna uprava carina (GAC).

Nakon provedbe sporazuma, Kina je postala prvi partner Uzbekistana za uzajamno priznavanje AEO-a, navodi GAC.

Prema sporazumu, tvrtke koje dobiju status ovlaštenog gospodarskog subjekta u dvjema zemljama uživat će u pojednostavljenim carinskim procedurama, poput smanjenog pregleda i prioritetnog carinjenja, što će značajno skratiti vrijeme carinjenja i smanjiti troškove skladištenja i logistike.

Kina i Uzbekistan posljednjih godina aktivno surađuju na mnogim područjima. Obim trgovine između dviju zemalja iznosio je ukupno 65,13 milijardi juana u 2022., što je povećanje od 25,2 posto na godišnjoj razini, pokazala je statistika.

Sustav AEO, koji je pokrenula Svjetska carinska organizacija, usmjeren je na olakšavanje carinjenja za poduzeća s izvanrednim dosijeima u pogledu usklađenosti sa zakonima, kreditnog rejtinga i sigurnosti.

Do sada je Kina potpisala AEO sporazume s 52 zemlje i regije uključujući Singapur, Republiku Koreju i države članice Europske unije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)