Kineska ekspedicija kreće prema najvišem vrhu svijeta

Tim kineske ekspedicije u utorak je stigao do vrha planine Qomolangma, najvišeg vrha svijeta, gdje su proveli znanstvena istraživanja.

Podvig je uslijedio gotovo 70 godina nakon prve uspješne ljudske ekspedicije na vrh svijeta, kada su se Novozelanđanin Edmund Hillary i Tenzing Norgay iz Nepala popeli na planinu Qomolangma s južnog grebena 29. svibnja 1953. godine.

Važna misija ovogodišnje ekspedicije je održavanje i nadogradnja osam meteoroloških stanica na visinama između 5200 metara i 8830 metara kako bi se osigurala uspostava gradijentnog meteorološkog promatračkog sustava u regiji planine Qomolangma i realizirao dugoročni kontinuirani promatrački rad.

13 članova ekspedicije krenulo je iz jurišnog kampa na visini od 8300 metara u utorak u 3 sata ujutro i stiglo do meteorološke postaje na visini od 8830 metara — najviše meteorološke postaje na svijetu — nakon nekoliko sati napornog penjanja.

Nakon pričvršćivanja čeličnih užadi, zamjene baterija i ugradnje senzora za brzinu i smjer vjetra, završili su nadogradnju komponenti meteorološke stanice.

Potom su se oko 12.30 popeli na vrh visok 8848,86 metara. te uspješno prikupljeni uzorci leda i snijega koji će se koristiti za promatranje i istraživanje onečišćujućih tvari u zraku, posebice novih onečišćujućih tvari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)