Poljski stručnjak poziva na partnerstvo s Kinom za e-mobilnost

Poljski stručnjak rekao je da bi Kinu, koja čini 77 posto globalne proizvodnje baterijskih ćelija, vidio kao partnera nego kao konkurenta Poljskoj na tom polju.

Poljska je pretekla Sjedinjene Države s drugim najvećim kapacitetom proizvodnje litij-ionskih baterija u svijetu, iza samo Kine, prema izvješću koje je prošli mjesec objavilo Poljsko udruženje alternativnih goriva (PSPA).

“Mislim da europski i poljski lanac vrijednosti e-mobilnosti teži partnerstvu u svim područjima. Dakle, gdje god postoji tehnološko partnerstvo, partnerstvo koje vodi do transporta s nultom emisijom, onda je to definitivno na stolu”, rekao je Aleksander Rajch, upravni odbor rekao je član PSPA-e za Xinhuu u nedavnom intervjuu.

Rajch je rekao da uspjeh Kine u industriji automobilskih baterija pripisuje velikom unutarnjem tržištu, tehnološkoj konkurentnosti i pristupu resursima.

“Kina ima ogroman pristup i nalazišta litija i drugih kritičnih sirovina. Dakle, Kina je samoodrživa. Ima ogromno tržište, ogroman potencijal”, rekao je. “Kineske tvrtke za litij-ionske baterije dolaze u Europu, tako da inovacija dolazi iu Europu.”

Rajch, također direktor vanjskih poslova PSPA-e, najveće poljske nevladine organizacije koja promiče e-mobilnost, rekao je da osim dobrih gospodarskih uvjeta i niske cijene za pokretanje poslovanja, Poljska također ima “kvalificiranu radnu snagu i blizinu najvećeg automobilskog tržišta u Europi”. Unija (EU) — njemačko tržište.”

Poljska proizvodi e-autobuse, komponente za infrastrukturu za punjenje, softverska rješenja i litij-ionske baterije. “To je vrlo dobar lanac vrijednosti”, rekao je Rajch.

Poljski proizvodni kapacitet porastao je na 73 GWh, ili 6 posto ukupnog svjetskog 2022. godine, navodi se u izvješću. Vrijednost izvoza u sektoru baterija porasla je 38 puta u posljednjih šest godina s oko 1 milijarde zlota (240 milijuna američkih dolara) u 2017. na 38,6 milijardi zlota u 2022., prema Središnjem statističkom uredu Poljske.

Napominjući da je industrija električnih vozila (EV) eksponencijalno rasla u Kini posljednjih godina, Rajch je rekao da očekuje više kineskih EV na cestama u Europi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)