Kineski ministar vanjskih poslova razgovarao s nizozemskim zamjenikom premijera

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Qin Gang razgovarao je u utorak u Pekingu s nizozemskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Wopkeom Hoekstrom.

Napominjući da je Nizozemska važan partner Kine u Europi, Qin je rekao da je Kina voljna ojačati gospodarsku, trgovinsku i investicijsku suradnju, produbiti kulturnu razmjenu i razmjenu među ljudima te unaprijediti multilateralnu suradnju u kontroli naoružanja, kibernetičkoj sigurnosti te klimatskim promjenama s Nizozemskom.

Kina će nastaviti širiti pristup tržištu i jačati zaštitu prava intelektualnog vlasništva, rekao je Qin, dodajući da Kina pozdravlja više nizozemskih tvrtki da prošire ulaganja u Kinu. Qin je izrazio nadu da će Nizozemska pružiti pošteno, otvoreno i nediskriminirajuće poslovno okruženje za kineske tvrtke.

Kina je spremna surađivati s Nizozemskom kako bi se suprotstavila razdvajanju i prekidu opskrbnih lanaca, rekao je Qin. Istaknuo je da Kina uvijek gleda na Europu kao na sveobuhvatnog strateškog partnera, izrazivši nadu da će Nizozemska nastaviti igrati svoju ulogu “vrata” za suradnju Kine i Europe.

Hoekstra je sa svoje strane rekao da se Nizozemska pridržava politike jedne Kine i da je voljna surađivati s Kinom na održavanju tržišnih načela, produbljivanju suradnje u poljoprivredi, inovacijama i drugim područjima. Nizozemska strana predana je pomaganju europsko-kineskih razmjena.

Nizozemska cijeni napore Kine u promicanju mirovnih pregovora i nada se da će Kina igrati konstruktivnu ulogu u mirnom rješenju ukrajinske krize, rekao je Hoekstra.

Dvije su strane također razmijenile detaljna mišljenja o drugim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)