Peti “China Xizang Tourism and Culture Expo” održan u Lhasiju, jugozapadna Kina

U Lhasi, glavnom gradu autonomne pokrajine Tibet, u petak je započeo 5. “China Xizang Tourism and Culture Expo” na kojem su predstavljeni jedinstveni turistički i kulturni resursi regije, a nastoje se ojačati trgovinska i gospodarska suradnja.

Na skupu je sudjelovalo ukupno 612 domaćih i stranih poduzeća, uključujući 75 tvrtki iz Tajlanda, Kambodže, Nepala i Butana.

Trodnevna izložba turizma i kulture koju je organiziralo Ministarstvo turizma i kulture Kine zajedno s tibetanskom regionalnom vladom uključivala je aktivnosti kao što su vodeći forum, prodajna izložba proizvoda i konferencija o promociji turističkog marketinga.

Na sajmu je sudjelovalo šest zemalja više nego na prošlom izdanju, a na izložbi je predstavljeno gotovo 10.000 proizvoda u 19 kategorija, uključujući potrošačku elektroniku, rukotvorine i lokalne specijalitete.

“Tibet, koji se nalazi u zaleđu visoravni Qinghai-Tibet, ulaz je prema jugozapadnoj granici Kine i ključna je ekološka sigurnosna barijera, važno središte Inicijative Pojas i put te važna ruta koja otvara Južnu Aziju”, rekao je Hu Heping, ministar kulture i turizma, obraćajući se na svečanom otvaranju izložbe.

“Ova međunarodna turistička i kulturna izložba ima za cilj izgraditi profesionalnu i međunarodnu izložbenu platformu koja će pokazati ljepotu tibetanske ekologije, kulture, povijesti”, rekao je Hu, dodajući da više ljudi u zemlji i inozemstvu bolje upozna, razumije i voli Tibet putem ovog sajma .

Smješten u jugozapadnom dijelu Kine, Tibet graniči s autonomnom regijom Xinjiang Uygur, pokrajinama Qinghai, Sichuan i Yunnan.

S prosječnom geografskom nadmorskom visinom od 4000 metara nadmorske visine, regija je imala stalno stanovništvo od 3,64 milijuna do kraja 2022., s Tibetancima i drugim etničkim skupinama koje su činile više od 87 posto stanovništva.

BDP regije u 2022. premašio je 213 milijardi juana (30 milijuna dolara), a raspoloživi dohodak po stanovniku urbanih i ruralnih stanovnika dosegao je 48 753 juana, odnosno 18 209 juana.

U 2022. Tibet je primio oko 30 milijuna domaćih i stranih turista, generirajući prihod od turizma od oko 40 milijardi juana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)