CEIS objavljuje izvješće o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji u okviru BRI-a 2013.-2022

Kineska služba za ekonomske informacije (CEIS) objavila je izvješće o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji u okviru Inicijative Pojas i put (BRI) od 2013. do 2022. koje je sada dostupno u Xinhua bazi podataka Puta svile (https://en.imsilkroad.com/login ).

CEIS je glavno tijelo odgovorno za integrirano upravljanje i poslovanje ekonomskih informacija novinske agencije Xinhua, a izvješće je sastavio tim Xinhua Silk Roada pod CEIS-om. Xinhua Silk Road je platforma za informacijske usluge i služi globalnim sudionicima Inicijative Pojas i put putem sveobuhvatnih vijesti, informacijskih proizvoda, savjetovanja kao i usluga think tanka od svog pokretanja 2015. godine.

Izvješće sustavno prikazuje trgovinsku i gospodarsku suradnju između Kine i zemalja Pojasa i puta od prijedloga Inicijative Pojas i put, kao i plodonosne rezultate postignute detaljnim podacima, uključujući trgovinu robom, trgovinu uslugama, izravna strana ulaganja , parkovi prekomorske suradnje itd. Također nudi neke uvide u izglede trgovinske i gospodarske suradnje u okviru BRI-ja.

Prema izvješću, od 2013. do 2022., robna razmjena Kine sa zemljama Pojasa i puta porasla je s 1,04 bilijuna američkih dolara na 2,07 bilijuna američkih dolara, pri čemu je kumulativna vrijednost trgovine u posljednjih 10 godina dosegla 13 bilijuna američkih dolara, bilježeći prosječna godišnja stopa rasta od 7,1 posto, pri čemu je udio u ukupnoj robnoj razmjeni Kine porastao s 25 posto na 32,8 posto.

Kina i zemlje Pojasa i puta zajednički su iskoristile prilike digitalnog i inteligentnog razvoja te aktivno promicale razvoj novih oblika poslovanja i modela koje predstavljaju veliki podaci i prekogranična e-trgovina, navodi se u izvješću, napominjući da od 2016. do 2022., opseg prekograničnih transakcija e-trgovine između Kine i zemalja Pojasa i puta povećao se za više od 127 puta, s onim uvoza više od 10 puta, a izvoza više od 140 puta.

Također se napominje da su prema bazi podataka fDi Markets, od 2013. do 2022., ukupna izravna ulaganja Kine u zemlje Pojasa i puta dosegla 317,44 milijarde američkih dolara, s ukupnim brojem investicijskih projekata registriranih 1.867, te da je u proteklih 10 godina, Izravna kineska ulaganja stvorila su 746.000 radnih mjesta u zemljama Pojasa i puta.

Što se tiče prekomorskih parkova, navodi se da su do kraja 2022. kineska poduzeća uložila ukupno 397,9 milijardi juana u zone suradnje izgrađene u zemljama i regijama Pojasa i puta, stvarajući 421 000 radnih mjesta na lokalnoj razini, a među glavnim prekomorskim parkovima izgrađeni su Kineska poduzeća, kinesko-bjeloruski industrijski park Velikog kamena, tajlandsko-kinesko industrijsko područje Rayong, PT indonezijski industrijski park Morowali, posebna ekonomska zona Sihanoukville u Kambodži, kinesko-egipatska TEDA Suez zona gospodarske i trgovinske suradnje i Kina – Istočna industrijska zona Etiopije brzo se razvila sa svojim prednostima.

Gledajući unaprijed, Kina će, zajedno sa zemljama Pojasa i puta, nastaviti produbljivati razinu međusobne povezanosti u različitim područjima i promicati inovacijsku suradnju u svim aspektima, zajednički promičući visokokvalitetni razvoj Pojasa i puta, ističe se u izvješću.

Kliknite https://en.imsilkroad.com/login da biste registrirali račun i prijavili se na bazu podataka Xinhua Silk Road Database, a zatim možete dobiti cijelo izvješće u našem odjeljku “Izvješća-Posebna izvješća” (pogledajte određeni postupak kupnje u nastavku). Od sada do 31. srpnja možete dobiti cjelovito izvješće za samo 19,9 američkih dolara, a od 1. kolovoza cijena će se vratiti na 100 američkih dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)