China-Africa expo bilježi najveći broj sudjelovanja ikada

Treći China-Africa Economic and Trade Expo završen je u nedjelju, s potpisanim 120 projekata u ukupnoj vrijednosti od 10,3 milijarde američkih dolara, rekli su kineski dužnosnici.

Četverodnevni događaj započeo je u četvrtak u Changshi, glavnom gradu središnje kineske pokrajine Hunan. Hunan je jedna od pokrajina zemlje koja je najaktivnija u gospodarskim i trgovinskim vezama s Afrikom.

S 1.700 stranih gostiju i preko 10.000 domaćih gostiju, sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu bilo je na najvišoj razini ikada, rekao je Zhou Yixiang, zamjenik glavnog tajnika vlade pokrajine Hunan.

Broj izlagača i broj afričkih izložaka zabilježili su povijesne vrhunce, s tim da su brojke porasle za 70 posto i 166 posto u odnosu na prethodnu izložbu, rekao je Shen Yumou, voditelj odjela za trgovinu Hunana.

Na sajmu su sudjelovale sve 53 afričke zemlje koje imaju diplomatske veze s Kinom, 12 međunarodnih organizacija, više od 1700 kineskih i afričkih poduzeća, poslovnih udruga, gospodarskih komora i financijskih institucija, rekao je Shen.

“To pokazuje snažnu vitalnost i otpornost kinesko-afričke gospodarske i trgovinske suradnje”, rekao je.

Kina je najveći trgovinski partner Afrike i četvrti najveći izvor ulaganja. Službeni podaci pokazuju da je bilateralna trgovina između Kine i Afrike iznosila ukupno 282 milijarde američkih dolara u 2022. U prva četiri mjeseca ove godine nova izravna ulaganja Kine u Africi iznosila su ukupno 1,38 milijardi dolara, što je 24 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)