CPEC će transformirati pakistansku infrastrukturu i gospodarstvo

Tekući i nadolazeći razvojni projekti u okviru kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) imaju ogroman potencijal za transformaciju pakistanske infrastrukture i gospodarstva, rekao je pakistanski dužnosnik.

Pakistanski ministar za planiranje, razvoj i posebne inicijative Ahsan Iqbal dao je primjedbe obraćajući se na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji u utorak.

CPEC, vodeći projekt Inicijative Pojas i put (BRI), ne odnosi se samo na fizičku povezanost, već također ima za cilj poboljšati živote ljudi i potaknuti socio-ekonomski razvoj diljem zemlje, rekao je Iqbal.

Nazvana “Desetljeće CPEC-a i BRI-ja: od vizije do stvarnosti” kojom se obilježava 10. obljetnica pokretanja CPEC-a, konferencija je zaključena s ciljem daljnjeg proširenja i ubrzanja tempa rada na CPEC projektima za prosperitet Pakistana.

Naglašavajući ključne projekte energetske infrastrukture u sklopu CPEC-a, uključujući elektrane i dalekovode, ministar je rekao da su ti projekti odigrali vitalnu ulogu u rješavanju energetskih potreba Pakistana i promicanju industrijskog rasta.

Također je istaknuo značaj projekata transporta i povezivanja CPEC-a, poput razvoja cestovne mreže i modernizacije luka, za jačanje regionalne trgovine i gospodarske integracije.

Govoreći o luci Gwadar, strateškom projektu u okviru CPEC-a, ministar je istaknuo da bi luka trebala postati ključni pomorski prolaz koji povezuje Pakistan s ostatkom svijeta.

“Očekuje se da će razvoj luke Gwadar i s njom povezane slobodne zone privući strana ulaganja, potaknuti gospodarske aktivnosti i stvoriti prilike za radna mjesta u regiji”, dodao je.

Iqbal je također potaknuo lokalne i strane ulagače da aktivno sudjeluju u ovim razvojnim pothvatima, naglašavajući vladinu predanost pružanju poticajnog okruženja pogodnog za ulagače.

“Zaštitit će se interesi svih dionika, a transparentnost će ostati kamen temeljac cjelokupnog razvojnog procesa”, dodao je ministar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)