Ekonomisti očekuju da će kineski turisti potaknuti malezijski turizam

Malezijski ekonomisti predvidjeli su potencijalni rast kineskih turista koji će potaknuti turističku industriju te zemlje jugoistočne Azije.

PublicInvest Research je u svom nedavnom izvješću naveo kako očekuje da će Kina pridonijeti oporavku globalne turističke industrije, uključujući Maleziju.

Prema istraživačkoj kući, ponovni porast kineskih turista poslužit će kao značajan pozitivan čimbenik za regiju ASEAN, iako uz postupnu putanju oporavka.

Važno je napomenuti da ukupan broj turista koji posjećuju zemlje ASEAN-a tek treba premašiti razine prije pandemije.

Dok je sama kineska vlada aktivno poticala turizam, istraživačka kuća primijetila je da je zaostatak u obnavljanju putovnica i viza znatan, zbog čega je potrebno dosta vremena za rješavanje.

Predviđa se da dolasci turista možda neće premašiti prethodni vrhunac zabilježen 2019. barem do prve polovice 2024.

Istraživanje PublicInvesta također navodi da je ponovno otvaranje Kine dovelo do značajnog priljeva od 178.150 kineskih turista u Maleziju u prvom tromjesečju, što je oštra suprotnost u odnosu na oskudan broj od manje od 1.900 posjetitelja u istom razdoblju prethodne godine.

Njegova procjena sugerira potencijal za potpuni oporavak na razinu prije pandemije od 3,1 milijuna kineskih turista zabilježenih 2019. do prve polovice 2024.

U svjetlu ovih povoljnih trendova u turističkim dolascima i naknadne revitalizacije turizma, predviđa se stvaranje dodatnih mogućnosti zapošljavanja i povećana potražnja za robama i uslugama unutar malezijskog turističkog sektora.

Posljedično, ovaj razvoj je spreman pružiti ključnu potporu domaćoj potražnji Malezije, rekla je istraživačka kuća.

Primijećeno je da turistička industrija u Maleziji stavlja značajan naglasak na značajan ponovni porast turističkih dolazaka tijekom druge polovice 2023., potaknut mjerama za rješavanje problema s odobravanjem viza i poboljšanjem povezanosti letova.

Prihodi od turizma Malezije iznosili su 28,2 milijarde ringgita (6,05 milijardi američkih dolara) u 2022., u usporedbi s 86,1 milijardu ringgita u 2019. Malezijska vlada postavila je ambiciozan cilj privlačenja 16,1 milijuna turista ove godine, što označava značajan porast od 60 posto u usporedbi s prethodne godine, s ciljem generiranja 49,2 milijarde ringgita (10,55 milijardi američkih dolara) prihoda od turizma.

Istraživanje investicijske banke Hong Leong u svom nedavnom izvješću također vidi Kinu kao ključni sastojak malezijske turističke mješavine.

“Kinezi nisu važni samo u smislu broja turista za Maleziju, oni su također ‘visokovrijedni turisti'”, stoji u priopćenju.

Napominje se da je prije pandemije Kina bila treći najveći izvor turista u Maleziju, nakon Singapura i Indonezije.

Međutim, u pogledu doprinosa prihodima od turizma, Kina je na drugom mjestu, zahvaljujući većoj potrošačkoj moći.

Od 2017. do 2019. tipični kineski turist trošio je 661 ringgit do 768 ringgita dnevno u Maleziji, što je bilo 19 do 72 posto više od onoga što je trošio prosječni turist.

CGS CIMB također vidi pozitivne strane oporavka malezijskog turističkog sektora u sljedećih 6 do 18 mjeseci, što je potkrijepljeno potencijalnim rastom kineskih turista u svom nedavnom izvješću.

Rečeno je da bi kineski dobici ponovnog otvaranja mogli dati daljnji poticaj malezijskom gospodarstvu i suficitu na tekućem računu, osobito 2024.

Malezijski turistički sektor nedavno je pozvao na poboljšanje povezanih vladinih odjela kako bi se poboljšalo i privuklo više međunarodnih turista.

Malezijska udruga turističkih i putničkih agencija (MATTA) rekla je u priopćenju da je revizija trenutačnih postupaka postupanja s putnicima sa statusom Not To Land (NTL) ključna za sprječavanje zlouporaba dok se Malezija sprema primiti više međunarodnih turista.

Predsjednik MATTA-e Tan Kok Liang rekao je da je imperativ da vlada učini sve što može kako bi podigla imidž Malezije kao sigurne i atraktivne turističke destinacije uklanjanjem korupcije na svim razinama u Međunarodnoj zračnoj luci Kuala Lumpur (KLIA), koja je glavni pristup .

Malezijski premijer Anwar Ibrahim posjetio je KLIA-u u nedjelju kako bi se uvjerio da su Kraljevski malezijski carinski odjel (JKDM) i Imigracijski odjel (JIM) pod kontrolom.

Prema malezijskoj službenoj novinskoj agenciji Bernama, Anwar je rekao da će vlada proučiti mjere za poboljšanje stanja odjela.

Postoje neke carinske slabosti koje treba ispraviti. Općenito, većina usluga imigracijskih zaposlenika i osoblja odvija se glatko. Ima nekih problema. Istražili bismo kako bismo ga poboljšali i poduzeli bismo odgovarajuće radnje ako postoje nedostaci.” (1 ringgit jednak je 0,21 američkog dolara).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)