Kina, EU drže dijalog o klimi i okolišu

Četvrti dijalog na visokoj razini o okolišu i klimi između Kine i Europske unije održan je u utorak u Pekingu, a obje su se strane složile produbiti suradnju i igrati vodeću ulogu u globalnom upravljanju okolišem i klimom.

Potpredsjednik kineske vlade Ding Xuexiang i izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans održali su dijalog.

Ding, također član Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da bi dvije strane trebale primijeniti važan konsenzus koji su postigli čelnici obiju strana, promicati suradnju Kine i EU-a o okolišu i klimi kako bi se postiglo više rezultate i dati veći doprinos globalnom održivom razvoju.

Ding je istaknuo da Kina pridaje veliku važnost ekološkoj zaštiti i zaštiti okoliša te klimatskim promjenama, nepokolebljivo promiče zeleni i niskougljični razvoj te je pokrenula niz velikih mjera kako bi osigurala ostvarenje ciljeva ugljičnog vrha i ugljične neutralnosti prema planu.

“Kina je spremna surađivati s EU-om kako bi bolje iskoristila dijalog o okolišu i klimi, dalje izgradila konsenzus, unaprijedila međusobno povjerenje, obogatila i proširila suradnju te otvorila više prostora za razvoj odnosa Kine i EU-a”, Ding rekao je dodajući da bi dvije strane trebale iskoristiti potencijale suradnje u obnovljivim izvorima energije, zelenim i niskougljičnim tehnologijama, tržištima ugljika, odgovoru na klimatske promjene te ekološkoj zaštiti i zaštiti okoliša.

Dvije strane trebale bi zajednički unaprijediti multilateralni proces o okolišu i klimi, prakticirati pravi multilateralizam, raditi na uspjehu 28. zasjedanja Konferencije stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, provoditi rezultate COP15 i udružimo ruke u izgradnji zajednice za sav život na Zemlji, rekao je Ding.

Timmermans je rekao da su EU i Kina odigrale važnu ulogu u globalnom odgovoru na klimatske promjene. EU je voljan produbiti suradnju s Kinom u rješavanju klimatskih promjena, kružnom gospodarstvu, zaštiti biološke raznolikosti i drugim područjima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)