Kina koja pije čaj prihvaća afričku kavu

Unutar kafića ukrašenog slikama od tinte i kineskom kaligrafijom, zrna kave Yirgacheffe iz Etiopije pomiješana su s kineskim oolong čajem, oslobađajući jedinstvenu aromu.

Kineska kava s okusom čaja zadivila je Liu Xuedana, koji je naručio u podružnici Yuenn & Yang Coffee u Changshi, glavnom gradu provincije Hunan.

“Znao sam da afrička kava ima izvrstan okus, ali nisam mogao ni zamisliti da će tako dobro funkcionirati s kineskim čajem”, rekao je 24-godišnji turist iz provincije Sichuan.

Kina, koja tradicionalno pije čaj, pokazala je brzo rastući apetit za kavom. Prema platformi za e-trgovinu Meituan, opseg kineske industrije kave procijenjen je na 200 milijardi juana (oko 27,8 milijardi američkih dolara) 2022. godine, a predviđa se da će dosegnuti 369 milijardi juana 2025. godine.

“U Kini je ispijanje kave postupno preraslo iz nišne potrošnje u masovnu potrošnju”, rekao je Yao Siyi, osnivač tvrtke Cash Coffee za trgovinu kavom. “Mnogi pojedinačni potrošači, posebno mladi ljudi, kupuju aparate za kavu i pohađaju tečajeve kako bi naučili kuhati kavu kod kuće.”

Uz rastuće kinesko tržište, stalni napori te zemlje da pojednostavi procedure uvoza afričkih poljoprivrednih proizvoda otvorili su put afričkoj kavi da uđe u kineske kafiće i domove.

Kina je druga najveća destinacija za izvoz afričkih poljoprivrednih proizvoda. Posljednjih godina na policama trgovina širom Kine pojavilo se više kategorija poljoprivrednih proizvoda “Made in Africa”, uključujući kavu iz Etiopije, indijske oraščiće iz Tanzanije, kakao iz Obale Bjelokosti i avokado iz Kenije.

U Cash Coffeeu više od polovice svih najčešće korištenih zrna kave dolazi iz Afrike. “Afrička zrna imaju jedinstveno bogat voćni okus, pa smo ih umiješali u većinu naših talijanskih zrna kave”, rekao je Yao.

Na Velikoj tržnici Gaoqiao, gdje se nalazi Cash Coffee, oko 40 posto od 2000 tona zrna kave prodanih 2022. uvezeno je iz Afrike.

Tržište je 2020. otvorilo trgovački centar za afričku kavu kako bi promoviralo uvoz afričkih zrna. Putem centra, kineski kupci mogu zaobići posredničke trgovce i sklopiti ugovore izravno s afričkim poljoprivrednicima, smanjujući tako troškove za 30 posto.

Centar također služi kao izložbeni i distribucijski centar te kao inkubator novih marki afričke kave.

Own Master, ili Coffee Z, jedan je takav brend koji je profitirao od pojednostavljenog procesa uvoza i većeg cijenjenja afričke kave među mladim potrošačima.

Koristeći uglavnom afrička zrna kave, lanac kafića do sada je otvorio gotovo 50 podružnica u Kini i nedavno je prikupio 100 milijuna juana u financiranju serije A.

Jing Jianhua, osnivač Hunan Xiaokazhu Coffee, tvrtke koja vodi lanac kafića, rekao je da je plan kompanije otvoriti 200 kafića ove godine, a većina tih kafića bit će smještena u manjim gradovima u koje su mladi počeli svraćati u kavane.

“Kineska kultura čaja i kultura kave su uključive. Trend kave u Kini je integracija kave s čajem, fermentiranom glutinskom rižom i lokalnim kineskim kulturama”, rekao je Jing.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)