Kineski premijer razgovarao s mongolskim premijerom

Kineski premijer Li Qiang sastao se u srijedu s mongolskim premijerom Luvsannamsraijem Oyun-Erdeneom u Pekingu, obećavši daljnje napore za produbljivanje političkog međusobnog povjerenja i obostrano korisne suradnje.

Napominjući da su Kina i Mongolija važni susjedi povezani planinama i rijekama, Li je rekao da razvoj dugoročnih i postojanih dobrosusjedskih odnosa služi temeljnim interesima dvaju naroda.

Kina je voljna surađivati s Mongolijom kako bi vjerno provela konsenzus koji su postigla dva šefa država, nastavila obogaćivati kinesko-mongolsko sveobuhvatno strateško partnerstvo, produbila političko međusobno povjerenje i obostrano korisnu suradnju te ubrzala izgradnju kinesko-mongolske zajednice sa zajedničkom budućnošću kako bi bolje koristila dva naroda.

Li je rekao da je Kina spremna ponuditi uzajamnu podršku u pitanjima koja se odnose na temeljne interese i glavne brige dviju zemalja. Dok Kina napreduje u kineskoj modernizaciji, Li je rekao da je voljna produbiti suradnju na različitim poljima s Mongolijom i pozdravlja mongolsku stranu da podijeli nove prilike koje donosi razvoj Kine.

Pozvao je na napore za sinergiziranje strategija na poboljšan način, zajedničku izgradnju visokokvalitetnog Pojasa i puta, olakšavanje trgovine i ulaganja te proširenje suradnje u sektoru rudarstva i energetike. Rekao je da također treba uložiti napore kako bi se poboljšala povezanost granica i luka, intenzivirala suradnja u kontroli dezertifikacije, poboljšala razmjena u područjima poput turizma i obrazovanja te promicalo prijateljstvo između dva naroda.

Kina će nastaviti pružati pomoć Mongoliji u skladu sa svojim mogućnostima za njezin gospodarski i društveni razvoj, dodao je Li.

Oyun-Erdene je sa svoje strane rekao da je jačanje suradnje s Kinom prioritet vanjske politike Mongolije. Mongolija se pridržava načela jedne Kine i zahvaljuje Kini na pružanju vrijedne podrške naporima Mongolije u borbi protiv COVID-19, rekao je.

Mongolija je voljna produbiti suradnju s Kinom u područjima kao što su luke, energetika i rudarstvo, znanost i tehnologija, turizam, rad protiv korupcije, kontrola dezertifikacije, urbano planiranje i pitanja mladih kako bi bilateralne veze doveli do novih visina, rekao je Oyun-Erdene.

Nakon završetka sastanka, Li i Oyun-Erdene svjedočili su potpisivanju više bilateralnih dokumenata o suradnji na pitanjima kao što su prijevoz, financije, karantena, mediji i očuvanje divljih životinja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)