Kinesko tržište kapitala privlači strana ulaganja usred otvaranja

Kinesko tržište kapitala, potaknuto pojačanom politikom i mjerama otvaranja, nastavit će privlačiti strana ulaganja u drugoj polovici ove godine, predviđaju analitičari iz investicijskih banaka i kompanija za vrijednosne papire.

Objavivši izvrsne rezultate u prvoj polovici godine, tržište kapitala zabilježilo je akumulirani neto priljev sredstava usmjerenih prema sjeveru u vrijednosti od 183,32 milijarde juana (oko 25,44 milijarde američkih dolara) tijekom tog razdoblja, u usporedbi s oko 71,8 milijardi juana u istom razdoblju prošle godine, podaci od pružatelja financijskih informacija Eastmoney.com pokazuje.

S optimističnim gospodarskim izgledima za Kinu, kao i snažnom privlačnošću koja proizlazi iz značajnog prostora za rast na kineskom tržištu kapitala i ambicija zemlje da dodatno otvori tržište kapitala, očekuje se da će strana ulaganja ubrzati u drugoj polovici godine, smatraju analitičari.

Očekuje se da će kineski ciklički zamah rasta ojačati u drugoj polovici godine, predviđa investicijska banka Goldman Sachs. Investicijska banka očekuje da će inozemni fondovi povećati svoje ulaganje na kineskom tržištu dionica kada se raspoloženje ulagača poboljša nakon uvođenja povoljnih politika.

Dionice kineskih dionica koje trenutačno drže inozemni fondovi i dalje su na niskoj razini, dok je sklonost riziku stranih fondova prema izloženosti Kini veća od povijesnog prosjeka, dodaje se.

Govoreći na Lujiazui Forumu održanom u Šangaju prošlog mjeseca, Yi Huiman, predsjednik Kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire (CSRC), rekao je da će se Kina pridržavati temeljne politike otvaranja i nepokolebljivo promicati “svestrano otvaranje” tržišta , institucije i proizvodi.

Fang Xinghai, potpredsjednik CSRC-a, rekao je da će Kina nastaviti s postupnim širenjem otvaranja specifičnih terminskih varijanti, proširujući opseg sheme kvalificiranih inozemnih institucionalnih ulagatelja denominirane u dolarima (QFII) i njezine srodne sheme denominirane u juanima, RQFII.

U najnovijim političkim mjerama za daljnje otvaranje svog tržišta kapitala, Kina će dopustiti stranim financijskim institucijama u prihvatljivim zonama slobodne trgovine da pružaju slične usluge kao i njihove kineske kolege, navodi se u okružnici Državnog vijeća objavljenoj u četvrtak.

Zapravo, strane institucije neprestano su povećavale svoju prisutnost na kineskom tržištu jer Kina za njih skida ograničenja vlasništva u određenim područjima poslovanja, uključujući vrijednosne papire, ročnice i fondove. Ranije ove godine, CSRC je društvu za upravljanje fondovima Schroders dodijelio licencu za javnu ponudu.

Zeng Gang, zamjenik ravnatelja Nacionalnog laboratorija za financije i razvoj, rekao je da će mjere, nakon što budu provedene, olakšati poslovne inovacije i razvoj stranih financijskih institucija u Kini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)