Kina svijetu donosi prilike, a ne rizike

Zbog svog ogromnog tržišta i izvanrednog gospodarstva, Kina svijetu donosi prilike, a ne rizike, rekao je u ponedjeljak u intervjuu za Xinhuu hrvatski politički analitičar Mladen Pleše.

“Kina nije samo najmnogoljudnija zemlja, već ima i izvanredno gospodarstvo”, rekao je Plese, ističući da je Kina bila najveći svjetski izvoznik i drugi najveći uvoznik. Zbog toga Kina značajno utječe na svjetske gospodarske i trgovinske procese.

Iako je njezino rastuće gospodarstvo pomoglo Kini da se bolje i brže razvija, zemlja je također stranim tvrtkama pružila obilje mogućnosti za ostvarivanje profita, rekao je Plese.

Ljudi posjećuju 11. Macao International Travel (Industry) Expo (MITE) u Macau, južna Kina, 30. lipnja 2023. (Xinhua/Cheong Kam Ka)

“Kina je životna prilika za mnoge tvrtke u svijetu. Vjerujem da niti jedna strana kompanija koja je ušla u Kinu nije loše prošla”, rekao je.

Stoga “Kina ne može biti rizik, već samo prilika za strane tvrtke i države”, istaknuo je.

Niti jedna od mjera, uključujući podizanje carina i nametanje ograničenja na kinesku robu koje su uvele Sjedinjene Države, ne može zaustaviti razvoj kineskog gospodarstva, rekao je Plese.

Prema mišljenju političkog analitičara, nedavni posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Pekingu rezultat je snažnog pritiska velikih američkih kompanija na američku administraciju da stabilizira odnose s Kinom kako bi tamo mogli normalno poslovati.

“Pritisak američkih kompanija dokazuje važnost kineskog gospodarstva”, rekao je Plese, ističući da je, prema brojkama koje je u veljači objavio američki Ured za ekonomske analize, robna razmjena između SAD i Kine dosegla novi rekord od 690,6 milijardi američkih dolara. u 2022.

Posjetitelji promatraju inteligentnu mehaničku ruku na China International Big Data Industry Expo 2023. u Guiyangu, jugozapadna kineska provincija Guizhou, 26. svibnja 2023. (Xinhua/Tao Liang)

Štoviše, oporavak svjetskog gospodarstva “u velikoj mjeri” ovisi o Kini. “Kada kineski oporavak počne, u svijetu vlada veliki optimizam, ali ako dođe do malog usporavanja, svi su zabrinuti”, rekao je, dodajući da je Međunarodni monetarni fond prognozirao da će Kina činiti jednu trećinu globalnog gospodarski rast ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)