Obrtnik vodi revitalizaciju sela kroz posao izrade češlja u okrugu Junan u istočnoj Kini Shandong

Selo Donggaoyu u okrugu Junan grada Linyi u istočnoj kineskoj provinciji Shandong, poznato kao “kinesko selo češlja”, ima duboku povijest izrade češlja koja se proteže preko 300 godina. Seljanin Ding Mingwen, koji je imenovani nasljednik nematerijalne kulturne baštine Donggaoyuove tehnike izrade češlja na razini grada, revitalizirao je selo kroz posao izrade češlja.

Ding Mingwen odigrao je veliku ulogu u očuvanju ove nematerijalne baštine. Proveo je više od 60 tečajeva, podučavajući više od 300 ljudi vještinama proizvodnje češlja. U međuvremenu je osnovao izložbeni i prodajni centar nematerijalne kulture okruga Junan i Donggaoyu Wooden Comb Cooperative. One služe kao platforme za proizvođače kulturnih i turističkih dobara za izlaganje i prodaju svojih proizvoda, poticanje razmjene i olakšavanje istraživanja i razvoja unutar i izvan okruga Junan.

S ciljem kulturne inovacije, Ding Mingwen osnovao je Linyi Queqiao Crafts Co., Ltd. i započeo livestreaming na platformama za e-trgovinu. To je dovelo do uvođenja različitih stilova i materijala češlja i značajno proširilo utjecaj marke Donggaoyu drvenih češljeva.

Trenutno Donggaoyu češljevi dolaze u više od desetak kategorija. Proizvodnja se povećava s više od 30 proizvođača, stvarajući radna mjesta za više od 3000 seljana. Godišnja proizvodnja je gotovo 50 milijuna češljeva, što čini 70 posto ukupne kineske proizvodnje. Ovi se češljevi izvoze u mnoge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Japan i Južnu Koreju, dajući snažan poticaj seoskoj ekonomiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)