2 mladunčeta velike pande rođena u Maleziji vraćaju se u Kinu

Mladunci divovske pande Yi Yi i Sheng Yi vratili su se u Kinu kasno u utorak, čime je njihov boravak u Maleziji završen jer su dostigli zrelost.

Na kratkoj ceremoniji održanoj u Centru za zaštitu velikih pandi u zoološkom vrtu Negara, zamjenik ministra prirodnih resursa, okoliša i klimatskih promjena Huang Tiong Sii rekao je da se Yi Yi, koja sada ima pet godina, trebala vratiti 2020., ali je to odgođeno zbog pandemije.

“S obzirom da je Sheng Yi prošlog svibnja također napunio 24 mjeseca, Kineska udruga za očuvanje divljih životinja (CWCA) složila se s prijedlogom Malezije da pošalje treće mladunče velike pande zajedno s Yi Yi”, rekao je.

Također je pohvalio važnu ulogu koju su velike pande, uključujući njihove roditelje, odigrale u poticanju bližih veza između Kine i Malezije.

“Yi Yi, što znači prijateljstvo, i Sheng Yi, što znači mir i prijateljstvo, odabrani su kao imena za dva mladunca velike pande koje je rodila ljubavni par Xing Xing i Liang Liang, koji su stigli u Maleziju 21. svibnja 2014. Ovi smislena imena odražavaju značaj prijateljstva i mira i simboliziraju snažnu vezu između Malezije i Kine,” objasnio je.

Mladunci su drugo i treće mladunče rođeni u Maleziji: Yi Yi rođen je 14. siječnja 2018., a Sheng Yi rođen je 31. svibnja 2021. Prvo mladunče rođeno u Maleziji, Nuan Nuan, otputovalo je natrag u Kinu u studenom 2017.

Njihovi roditelji Xing Xing i Liang Liang, koji su prošli tjedan proslavili 17. rođendan, zasad će ostati u Maleziji.

Zoo Negara je u izjavi rekao da će mladunci ostati u njihovim srcima i mislima kroz lijepa sjećanja i jake veze koje su se razvile između osoblja zoološkog vrta, voditelja i posjetitelja i obitelji velikih pandi.

“Njihove razigrane ludorije, nježno urlanje i simpatična prisutnost neprimjetno su se utkali u samu strukturu identiteta našeg zoološkog vrta. Od njihovih prvih neodlučnih koraka do njihovih nestašnih avantura, svaki trenutak bio je dokaz čiste radosti i čuda koje su ove pande donosile svima koji presjekao im je put”, stoji u priopćenju.

Chin Chet Mooi, volonterka koja je posvetila svoje vrijeme i trud medvjedima otkako su Xing Xing i Liang Liang prvi put stigli u Maleziju 2014., rekla je da je trenutak oproštaja jedno od gorko-slatkih sjećanja i da razumije potrebu da se vrate kući.

“Njihova budućnost je u Kini. Dali smo sve od sebe da se pobrinemo za njih. Vraćaju se na svježi zrak i snijeg. Jako se veselim vidjeti njihove fotografije i videa kako se igraju na snijegu u Kini”, rekla je. , dodajući da se nadala da će moći otputovati u Kinu kako bi vidjela Yi Yi i Sheng Yi kao što je prije putovala kako bi vidjela Nuan Nuan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)