Tradicionalna kineska medicina donosi izlječenje svijetu

Drevne kineske metode liječenja šire se Putem svile više od dva tisućljeća, ali je Inicijativa Pojas i put (BRI) dodatno potaknula internacionalizaciju tradicionalne kineske medicine (TCM).

Trenutno slavi svoju 10. obljetnicu, BRI, čiji je cilj bolje povezati svijet i proširiti zajednički prosperitet, donio je iscjeliteljske moći TCM-a u više zemalja i regija, premošćujući različite kulture i promičući međunarodnu suradnju.

U Budimpešti, Mađarski centar tradicionalne kineske medicine Qihuang (Centar Qihuang) pruža svjetionik nade za pacijente koji traže olakšanje od raznih zdravstvenih problema. Jedan od takvih pacijenata je Jozsef Frenyo, 78-godišnji umirovljeni učitelj koji pati od oštećenja sluha zbog upale srednjeg uha prije pet godina. Od tada je morao koristiti slušni aparat – sve dok prije dva mjeseca nije posjetio Qihuang centar kada se dogodilo “čudo”.

Jako sam zahvalan liječnicima u centru, rekao je Jozsef. “Vratili su mi sluh i sada mogu normalno komunicirati s drugima.”

Nakon što je primio više od 10 akupunkturnih tretmana od stručnjaka TCM-a Zhanga Haifanga, iz sjeverozapadne kineske provincije Gansu, Jozsefov se sluh nevjerojatno poboljšao. Više mu ne treba slušni aparat.

“Mađarski liječnici rekli su mi da zbog mojih godina ne mogu učiniti ništa da mi pomognu”, rekao je Jozsef. Međutim, alternativna kineska metoda bila je vrlo učinkovita.

Centar je također pomogao Jozsefovom sinu, Csabi Frenyou, koji se bori sa zdravstvenim problemima povezanim s pretilošću. Kombinacija akupunkture i tretmana biljnom medicinom pomogla mu je da smrša devet kilograma u mjesec dana, ublaživši bolove u leđima i koljenima.

Holistički pristup TCM-a “izliječio je uzrok, a ne samo simptom”, rekao je Jozsef.

Centar Qihuang zajednički su 2016. godine osnovali Grupa mađarskog orijentalnog bilja i Zdravstvena komisija provincije Gansu. U rujnu 2022. centru je dodijeljena “Nagrada za vrijednost i kvalitetu”, državna nagrada koju su odobrili mađarski parlament i ured mađarskog premijera.

“Centar je popularan u Mađarskoj”, rekla je Zhang, koja je liječila nekoliko stotina mađarskih pacijenata otkako je došla u centar u siječnju.

Uz sve više TCM liječnika poput Zhanga koji odlaze u inozemstvo na praksu, dobrobiti drevnog kineskog medicinskog sustava bolje su poznate ljudima diljem svijeta.

Provincija Gansu preuzela je vodstvo u širenju mudrosti TCM-a u suradnji Pojasa i puta. Pod inicijativom pokrajine, 16 prekomorskih TMC centara je uspostavljeno u 12 zemalja, uključujući Mađarsku, Bjelorusiju i Tajland.

Kada je pandemija COVID-19 potresla svijet, TCM je postao neprocjenjiva metoda u borbi protiv virusa.

Centar Qihuang u Mađarskoj brzo se prilagodio okolnostima pandemije, preselivši svoje konzultacije online i omogućivši beskontaktnu dostavu lijekova.

Predsjednik centra Chen Zhen rekao je da su Mađari više prihvatili TCM nakon što su vidjeli da igra važnu ulogu u borbi protiv pandemije.

U međuvremenu, mađarski sinolog Majer Zsuzsanna rekao je da TCM također može igrati važnu ulogu u ublažavanju boli i borbi protiv simptoma nakon COVID-a, koje je često teško liječiti tradicionalnim zapadnim lijekovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)