Ceremonije čaja. Slavljenje ljepote prirode

Ceremonija čaja u Kini je bogata tradicija koja seže tisućama godina unazad i važan je dio kineske kulture. Ove se ceremonije razlikuju od regije do regije i stila, ali zajednički element je poštivanje i naglašavanje ljepote čaja i umjetnosti ispijanja čaja.

Najpoznatija i najraširenija čajna ceremonija u Kini je Gongfu Cha. Naziv “Gongfu” doslovno znači “vještina” ili “napor”, odražavajući preciznost i virtuoznost koja se mora pokazati pri kuhanju čaja. Ova ceremonija dolazi iz pokrajine Fujian, a posebno je popularna na jugu Kine.

Kinesko posuđe kao što su Yixing čajnici (glineni čajnici) ili Gaiwan (male šalice s poklopcem) obično se koriste u Gongfu Cha ceremonijama. Izbor čaja igra ključnu ulogu, a obično se biraju visokokvalitetni čajevi kao što su Oolong, Puerh ili Wulong. Ovi čajevi su poznati po svom bogatom okusu i mirisu, zbog čega su cijenjeni među ljubiteljima čaja.

Ceremonija počinje zagrijavanjem posuđa i šalica kako bi se održala odgovarajuća temperatura tijekom procesa kuhanja. Zatim se čaj pažljivo izvaže i stavlja u čajnik ili Gaiwan. Glavni trik je ispravno vrijeme kuhanja kako biste izvukli najpotpuniji okus i aromu čaja. Jednako je važan i način ispijanja čaja, jer se pridržavanjem pravilnog ponašanja tijekom pijenja iskazuje poštovanje prema čaju i domaćinu.

Gongfu Cha ceremonija također uzima u obzir estetiku i osjetljivost na ljepotu prirode. Često se koriste ukrasne posude, elegantni podmetači za čaj i stol na kojem se održava ceremonija. Također, ritual posluživanja čaja pomno je promišljen i odražava stoljetnu kinesku tradiciju.

Vrijedno je napomenuti da, osim Gongfu Cha, u Kini postoje i druge regionalne i lokalne ceremonije čaja. U svakom slučaju, ova je ceremonija jedan od ključnih načina slavljenja ljepote prirode, poštivanja kulture i mogućnosti uživanja u čaju na radostan i miran način.

Pu-erh – najstariji čaj na svijetu

Pu-erh čaj (također se piše kao Puerh, Pu’er ili Pu-er) jedinstvena je i posebna vrsta čaja koja potječe iz pokrajine Yunnan u jugozapadnoj Kini. Ime je dobio po gradu Pu’er, koji je u povijesti služio kao trgovačko mjesto za čaj proizveden u okolnim regijama. Pu-erh čaj ima dugu povijest koja seže preko 1500 godina, što ga čini jednim od najstarijih i najcjenjenijih čajeva na svijetu.

Postoje dvije glavne vrste Pu-erh čaja:

Sirovi Pu-erh (Sheng Pu-erh): Sirovi Pu-erh je vrsta Pu-erh čaja koji prolazi minimalnu obradu nakon berbe. Listovi se suše, a zatim brzo peku u tavi ili suše na suncu kako bi se zaustavila oksidacija. Čaj se zatim komprimira u različite oblike, kao što su kolačići (bing cha), cigle ili tuo cha (u obliku ptičjeg gnijezda). Sirovi Pu-erh ima svjež i živahan okus s cvjetnim i travnatim notama. S vremenom i pravilnim skladištenjem prolazi kroz prirodnu fermentaciju, što rezultira složenim i mekim okusima. Ovaj proces starenja može trajati desetljećima, a neki Pu-erh čajevi vrlo su traženi i vrijedni zbog svog potencijala starenja.

Zreli Pu-erh (Shou Pu-erh): Zreli Pu-erh, poznat i kao kuhani ili fermentirani Pu-erh, moderni je izum iz sredine 20. stoljeća. Razvijen je za simulaciju karakteristika starenja sirovog Pu-erha u kraćem razdoblju. Listovi se podvrgavaju jedinstvenom mokrom procesu gomilanja, gdje se gomilaju, vlaže i okreću više puta kako bi se pospješila fermentacija. Ovim postupkom lišće potamni i dobije se čaj glatkog, zemljanog, a ponekad i slatkog okusa. Zreli Pu-erh često preferiraju oni koji uživaju u odležanom okusu Pu-erha bez čekanja mnogo godina.

Pu-erh čaj visoko je cijenjen zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Vjeruje se da pomaže u probavi, potiče gubitak težine i smanjuje razinu kolesterola. Neka istraživanja pokazuju da jedinstveni mikrobni sastav Pu-erh čaja, koji je rezultat procesa fermentacije, može doprinijeti njegovim potencijalnim učincima na zdravlje.

Pu-erh čaj se često kuha metodom Gongfu Cha, s kratkim vremenom namakanja i višestrukim infuzijama. Listovi čaja mogu se namakati mnogo puta, a svaka infuzija može proizvesti različite okuse i arome.

Skupljanje i cijenjenje Pu-erh čaja postalo je popularan hobi među ljubiteljima čaja, a odležani Pu-erh čajevi često se smatraju vrijednima i traženima od strane kolekcionara. Autentični Pu-erh čaj može biti izvrsna investicija zbog svog potencijala starenja i sve veće potražnje među poznavateljima čaja diljem svijeta. Međutim, ključno je nabaviti Pu-erh čaj od renomiranih prodavača kako biste osigurali njegovu autentičnost i kvalitetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)