Peking, sjeverna prijestolnica

Povijest Pekinga, glavnog grada Narodne Republike Kine, duga je i bogata. Ovaj grad, poznat i kao Peking, jedan je od najstarijih postojećih gradova na svijetu.

Prva naselja u okolici današnjeg Pekinga datiraju iz više od 3000 godina prije Krista. Već u trećem tisućljeću p.n.e. ovdje je bilo primitivno naselje. U razdoblju od 15. do 12. stoljeća p.n.e. ta su područja naseljavala plemena zvana Yan i Ji. U narednim stoljećima ova su područja bila pod utjecajem raznih kineskih dinastija.

Peking je postao glavni grad za vrijeme dinastije Jin (1115.-1234.), a proglašen je glavnim gradom Kine za vrijeme dinastije Yuan (1271.-1368.), pod vladavinom Mongola. Međutim, pravi razvoj grada dogodio se za vrijeme dinastije Ming (1368.-1644.). Godine 1421. car Yongle preselio je prijestolnicu iz Nanjinga u Peking i osnovao Zabranjeni grad ili Carsku palaču. Tada je Peking postao političko, kulturno i trgovačko središte.

U 17. stoljeću dinastija Ming je propala i vlast je preuzela nova dinastija Qing (1644.-1912.). Peking je nastavio svoju ulogu glavnog grada države. Tijekom tog razdoblja grad je igrao ključnu ulogu u kineskoj povijesti kao središte kulture i moći.

U 19. stoljeću, kao rezultat Prvog opijumskog rata (1839.-1842.) i Drugog opijumskog rata (1856.-1860.), Peking su napale britanske i francuske trupe i podvrgnule ga pustošenju. Godine 1911. dogodila se Xinhai revolucija, svrgavanje dinastije Qing, čime je okončana 2000 godina duga povijest monarhije u Kini.

U poslijeratnom razdoblju, nakon pada carstva, uspostavljena je kineska republika, a Peking je i dalje ostao glavni grad. Godine 1949. pobjeda Komunističke partije Kine u Kineskom građanskom ratu konačno je uspostavila Peking kao glavni grad NR Kine. Tijekom tog vremena grad je doživio brzi rast i modernizaciju.

Danas je Peking jedan od najvažnijih gradova na svijetu, kao i jedno od najvećih središta kulture, trgovine, tehnologije i politike u Aziji. Tijekom godina također je bio domaćin mnogim velikim međunarodnim događajima, poput Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.

Jedan od najvažnijih simbola grada je povijesni građevinski kompleks poznat kao Zabranjeni grad, koji je UNESCO-ov popis svjetske baštine. Peking je također poznato turističko odredište koje privlači posjetitelje iz cijelog svijeta koji žele otkriti njegovu dugu i fascinantnu povijest.

Ime: Peking, čije je službeno ime Peking (北京), doslovno znači “Sjeverna prijestolnica”. To je prikladno jer je u davna vremena grad bio prijestolnica dinastija Jin, Yuan, Ming i Qing.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)