Glavni rezultati na sastanku ministara trgovine i gospodarstva BRICS-a

Kinesko Ministarstvo trgovine (MOC) priopćilo je u utorak da su ministri trgovine i gospodarstva BRICS-a postigli konsenzus i ostvarili značajne rezultate na nedavnom ministarskom sastanku.

Ministri su se na videokonferenciji u ponedjeljak dogovorili proširiti suradnju u digitalnom gospodarstvu i zelenom razvoju te uložiti zajedničke napore u promicanje stabilnog opskrbnog lanca i potporu mikro, malim i srednjim poduzećima, rekao je dužnosnik MOC-a.

Zajedničkim glasom ministri su se složili ojačati multilateralni trgovinski sustav sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) u središtu te sudjelovati u reformi WTO-a s konstruktivnim stavom.

Ministri su osudili neke razvijene zemlje zbog usvajanja jednostranih i diskriminirajućih mjera, uključujući mehanizam prilagodbe granica ugljika i porezne poticaje. Naglasili su da donošenje politika vezanih uz klimatske promjene bude u skladu s načelom zajedničke, ali diferencirane odgovornosti i pravilima WTO-a.

Također su postigli konsenzus da pozovu zemlje koje nisu članice BRICS-a da razgovaraju o digitalnoj ekonomiji i istraže suradnju s drugim zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama. Multilateralni trgovinski sustav s istomišljenicima koji nisu članice BRICS-a također će se ojačati kako bi se promicalo formiranje zdravog trgovinskog okruženja pogodnog za razvoj.

BRICS je akronim za pet ekonomija u razvoju — Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)