Kina otkriva političke poticaje za povećanje potrošnje

Glavni kineski ekonomski planer u ponedjeljak je iznio niz mjera za povećanje potrošnje usred napora da se održi ekonomski oporavak i promiče visokokvalitetni razvoj.

Zemlja je obećala potaknuti potrošnju širokog spektra artikala i usluga, uključujući nova energetska vozila (NEV), kućanske aparate, elektroniku, ugostiteljstvo, kulturni i turistički sektor, kao i onaj u ruralnim područjima. Također se obvezao poduprijeti krutu potražnju za stanovanjem i boljim životom, prema obavijesti koju je objavilo Povjerenstvo za nacionalni razvoj i reforme (NDRC).

Na temelju načela poštivanja boljih kombinacija učinkovitog tržišta i kompetentne vlade, optimiziranja ponude i širenja potražnje te nadogradnje kvalitete i inovativnog razvoja, NDRC je uveo skup od 20 mjera, rekao je Li Chunlin, zamjenik čelnika povjerenstva, na konferenciji za novinare.

Mjere imaju za cilj stabilizirati potrošnju skupih artikala, proširiti potrošnju usluga, promicati ruralnu potrošnju, istražiti nove vrste potrošnje, poboljšati potrošačke objekte i optimizirati potrošačko okruženje, rekao je Li.

Lokalne vlasti ne bi trebale otkrivati nove mjere za ograničavanje kupnje automobila, dok bi regije koje su već imale restriktivne mjere za kupnju automobila trebale poboljšati te mjere kako bi se prilagodile lokalnim uvjetima, stoji u obavijesti NDRC-a.

Trebalo bi uložiti napore u izgradnju visokokvalitetne infrastrukture za punjenje, promicanje korištenja NEV-a u ruralnim područjima te održavanje i poboljšanje povoljnih poreznih poticaja za kupnju NEV-a, navodi se u obavijesti.

Li je rekao da su proizvodnja i prodaja automobila u Kini značajno porasli u prvoj polovici godine, za 9,3 posto, odnosno 9,8 posto. Tijekom istog razdoblja, proizvodnja NEV-a povećala se za 42,4 posto na godišnjoj razini na gotovo 3,79 milijuna jedinica, dok je prodaja NEV-a porasla 44,1 posto na gotovo 3,75 milijuna jedinica.

Kina je početkom ove godine uvela nekoliko mjera za oslobađanje potencijala domaće potrošnje u NEV sektoru.

Država je produžila svoju politiku preferencijalnog poreza na kupnju NEV-ova do kraja 2027. i objavila smjernice za podršku ljudima koji žive u ruralnim područjima u kupnji i korištenju NEV-ova, s fokusom na poticanje izgradnje infrastrukture za punjenje.

Državni gospodarski planer također je poticao potrošnju kućanskih aparata uvođenjem zamjene i recikliranja rabljenih kućanskih aparata, stoji u obavijesti.

Rečeno je da su te mjere, koje je odobrilo Državno vijeće, usmjerene na bolju provedbu strategije širenja domaće potražnje, dajući puni značaj temeljnoj ulozi potrošnje u poticanju gospodarskog rasta i održavanju visokokvalitetnog razvoja zemlje.

Li je primijetio da se potrošnja stanovništva dobro oporavila u prvoj polovici godine, što je vidljivo u prihodima ugostiteljstva i turizma.

Kombinirani prihodi ugostiteljske industrije porasli su za 21,4 posto na godišnjoj razini, dok su prihodi od domaćeg turizma porasli za 95,9 posto tijekom tog razdoblja, rekao je Li.

Li je uvjeren u izglede rasta domaće potrošnje u Kini budući da je gospodarstvo te zemlje snažno, otporno i vitalno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)