Kineski istraživači razvijaju novi AI model za predviđanja El Nina

Kineski istraživači razvili su model umjetne inteligencije (AI) koji pokreću algoritmi dubinskog učenja za predviđanje razvoja i obrazac događaja El Nina u središnjem Tihom oceanu.

Znanstvenici vjeruju da El Nino događaji u središnjem Pacifiku mogu imati dalekosežne utjecaje na globalnu klimu, zbog čega su točna predviđanja ključna za pripravnost i smanjenje rizika.

Na temelju tehnologije konvolucijske neuronske mreže, istraživači s Instituta za atmosfersku fiziku (IAP) pri Kineskoj akademiji znanosti razvili su model dubokog učenja za predviđanje prostornog uzorka anomalija temperature površine mora u ekvatorijalnom dijelu Tihog oceana.

“Ova studija pokazuje potencijal umjetne inteligencije u poboljšanju predviđanja značajnih klimatskih događaja poput El Nina koji mogu imati razorne učinke diljem svijeta”, rekao je Huang Ping, istraživač na IAP-u i odgovarajući autor studije nedavno objavljene u časopisu Advances in Atmosferske znanosti.

Prema studiji, AI model nadmašuje tradicionalne dinamičke modele u točnosti, osobito u predviđanju anomalija površinske temperature mora u zapadnom središnjem ekvatorijalnom Pacifiku.

Studija također sugerira da hibridni model koji kombinira predviđanja iz AI modela i dinamičkih modela postiže još veću točnost za događaje El Nina u središnjem i istočnom Pacifiku.

Istraživački tim planira dodatno iskoristiti moć dubokog učenja kako bi proširio primjenu AI modela u sezonskom predviđanju klime, s ciljem pružanja ranijih i točnijih upozorenja o velikim vremenskim događajima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)