Norveška zainteresirana za proširenje suradnje s Kinom

Suradnja s Kinom koristila je Norveškoj i vlada je zainteresirana za proširenje takve suradnje, rekla su u srijedu dva viša savjetnika iz norveške vlade.

Tobias Svenningsen, viši savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova, i Simen Svenheim, viši savjetnik u Ministarstvu trgovine i industrije, održali su govore o norveško-kineskoj suradnji na seminaru koji je ovdje organiziralo kinesko veleposlanstvo u Norveškoj o kineskom gospodarstvu, Kini International Import Expo (CIIE) i Kineski međunarodni sajam trgovine uslugama (CIFTIS).

“Iz norveške perspektive, mislim da mi (Norveška i Kina) nismo u situaciji odvajanja, jer su naša gospodarstva kompatibilnija. Nismo u konkurenciji”, rekao je Svenningsen.

Naglasio je kompatibilnost dvaju gospodarstava, s isprepletenim globalnim opskrbnim lancima i bliskim bilateralnim vezama u različitim sektorima.

Konstatirajući da su norveške tvrtke koje posluju u Kini bile uspješne i profitabilne, istaknuo je interes Norveške za proširenjem suradnje s Kinom u oceanskom gospodarstvu, posebice u izvozu plodova mora.

Sa svoje strane, Svenheim je rekao da je kontinuirani gospodarski rast Kine uvelike koristio Norveškoj, posebno nakon uvođenja Kine u multilateralni trgovinski sustav prije dva desetljeća.

Navodeći značajan rast norveškog uvoza kineskih električnih vozila, rekao je da te kineske marke također pridonose bilateralnoj gospodarskoj suradnji.

Oba savjetnika istakla su svoju potporu norveškim tvrtkama da sudjeluju u CIFTIS-u i CIIE-u.

CIFTIS će se održati u Pekingu početkom rujna, dok će se CIIE održati u Šangaju početkom studenog.

Chen Wenlin, gospodarski i komercijalni savjetnik u kineskom veleposlanstvu u Norveškoj, predstavio je nedavnu gospodarsku situaciju u Kini i pripreme zemlje za CIIE i CIFTIS tijekom seminara.

“Nekoliko norveških organizacija i tvrtki već se registriralo za sudjelovanje u CIIE ili CIFTIS, uključujući Norveške inovacijske klastere i Norveško vijeće za plodove mora”, rekao je za Xinhuu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)