Kineski tehnološki divovi olakšavaju mobilno plaćanje za inozemne turiste

Alipay i WeChat Pay, dvije glavne kineske aplikacije za plaćanje, nedavno su omogućile stranim korisnicima da povežu međunarodne kreditne kartice sa svojim platformama, što je potez koji će pružiti veliku pogodnost stranim putnicima u kineskom bezgotovinskom društvu.

Međunarodni putnici mogu povezati svoje strane kartice, uključujući Visa i Mastercard, s aplikacijom uz nekoliko jednostavnih koraka, što će im omogućiti da koriste svoje pametne telefone za plaćanje trgovcima diljem Kine, od trgovina i restorana do pružatelja usluga prijevoza, prema Jin Yaoyao, upravitelju Međunarodnih proizvoda Alipaya.

“Nadamo se da će sve više inozemnih potrošača moći iskusiti scenarije mobilnog plaćanja u Kini”, rekao je Jin.

Kinesko mobilno plaćanje doživjelo je skokovit razvoj otkako su mobilne aplikacije postale dominantan način plaćanja u zemlji, što je izazvalo procvat e-trgovine.

Prethodno su inozemni turisti morali imati kineski bankovni račun i povezati ga s platformama za digitalno plaćanje kako bi mogli koristiti mobilno plaćanje, što je stvaralo neugodnosti za one koji posjećuju Kinu radi kratkoročnih putovanja ili u poslovne svrhe.

Alipay i WeChat Pay, u vlasništvu Ant Group odnosno Tencenta, također su uveli nekoliko povlaštenih pravila za poboljšanje iskustva plaćanja za međunarodne turiste, kao što je oslobađanje transakcijskih naknada za plaćanja ispod 200 juana (oko 27,85 američkih dolara).

“Može biti vrlo lako povezati moju Visa kreditnu karticu. Izbjegao sam neugodan trenutak traženja lokalnih prijatelja da plate i kompenzacije u papirnatom novcu”, rekao je Louis, francuski putnik u sjevernokineskoj općini Tianjin.

Budući da je Kina ove godine domaćin raznih međunarodnih događaja, kao što su Svjetske sveučilišne igre Chengdu FISU i Azijske igre Hangzhou, očekuje se porast broja dolaznih posjetitelja.

Dopuštanje međunarodnim putnicima lakšeg pristupa mrežama mobilnog plaćanja može poboljšati njihovo iskustvo u Kini u poslovne svrhe i svrhe putovanja te stvoriti povoljnije vanjsko okruženje za gospodarsku otvorenost i visokokvalitetnu međunarodnu cirkulaciju, rekao je Zeng Gang, direktor Šangajske institucije za financije i Razvoj.

Kinesko tržište mobilnog plaćanja jedno je od najnaprednijih na svijetu. Bezgotovinska plaćanja kojima upravljaju kineske banke nastavila su stabilnu ekspanziju u 2022., a elektronička plaćanja održala su zamah rasta, navodi se u izvješću Narodne banke Kine.

Bezgotovinska plaćanja putem bankovnih kartica, elektroničkih sredstava plaćanja, komercijalnih zapisa, kreditnih transfera i drugih poravnanja dosegla su 4.805,77 trilijuna juana prošle godine, što je 8,84 posto više u odnosu na prethodnu godinu, prema izvješću središnje banke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)