BRI suradnja čini svijet zelenijim

Hrabro podnoseći vjetar i sunce, karavane deva šetale su drevnim Putem svile, noseći svilu i čaj iz Kine u središnju Aziju i Europu prije više od 1000 godina. Sada se čisti energetski proizvodi isporučuju u zemlje Pojasa i puta putem teretnih vlakova i letova, pretvarajući vjetar i sunce u blago.

Dok zeleni razvoj postaje globalni konsenzus, sve više kineskih poduzeća postaje snažna sila u izgradnji zelenog pojasa i puta.

Ove godine obilježava se 10. obljetnica Inicijative Pojas i put (BRI).

Na Euro-azijskom gospodarskom forumu 2023., Nikolay Pomoshchnikov, voditelj subregionalnog ureda za sjevernu i središnju Aziju Gospodarske i socijalne komisije za Aziju i Pacifik Ujedinjenih naroda, rekao je da središnja Azija ima ogroman potencijal za obnovljivu energiju, uključujući solarnu energije, energije vjetra i hidroenergije, a forum pruža vrlo dobru priliku za suradnju s Kinom i tim zemljama.

Trodnevni forum završio je u nedjelju u Xi’anu, glavnom gradu sjeverozapadne kineske provincije Shaanxi.

Xi’an, također početna točka drevnog Puta svile, svjedočio je zelenom razvoju kroz trgovinsku razmjenu između Kine i BRI partnera.

Krajem travnja ove godine, grad je pokrenuo prvi teretni vlak Kina-Europa za izvoz novih energetskih vozila (NEV). Podaci Kineske udruge proizvođača automobila pokazuju da je od siječnja do kolovoza 2023. Kina izvezla 727.000 NEV-ova, što je povećanje od 1,1 puta na godišnjoj razini.

Prošlog mjeseca, vlak natovaren fotonaponskim (PV) modulima krenuo je iz Xi’ana za Taškent, Uzbekistan. Ovi će moduli opsluživati fotonaponski projekt od 1 gigavata u Uzbekistanu, koji će proizvoditi 2,4 milijarde kWh čiste energije godišnje, čime će se smanjiti emisije ugljika za do 2,4 milijuna tona.

Li Wenxue, šef stranke giganta solarne tehnologije LONGi Green Energy Technology Co., Ltd., rekao je da je tvrtka osigurala jednu trećinu ključne opreme za PV projekte u pet zemalja Središnje Azije, dok je broj Kina-Europa Broj teretnih vlakova korištenih za izvoz fotonaponskih modula tvrtke premašio je 100, a zemlje odredišta uključuju Nizozemsku, Njemačku i Belgiju.

Adil Ahmed, iz Pakistana, osjetio je uspješan razvoj čiste energije u svom rodnom gradu. Ahmed, izlagač koji je prisustvovao ekonomskoj i trgovinskoj izložbi održanoj na marginama foruma u Xi’anu, rekao je da Pakistan ima bogate izvore solarne energije koji su pogodni za razvoj solarne energije.

“Postavio sam PV panele na svoj krov”, rekao je 65-godišnjak, dodajući da su mnogi paneli proizvedeni u Kini.

Kina je potpisala memorandum o razumijevanju (MoU) s Programom Ujedinjenih naroda za okoliš o izgradnji zelenog Pojasa i puta, uspostavila energetsko partnerstvo Pojas i put s 32 zemlje i obučila 3000 ljudi iz više od 120 zemalja u okviru Zelenog puta svile. Program.

Shi Yubo, čelnik Kineskog društva za istraživanje energetike, rekao je da promicanje visokokvalitetnog razvoja energetske suradnje Pojasa i puta i izgradnja zelenije i inkluzivnije energetske budućnosti donose koristi za pomoć u suočavanju s globalnim klimatskim promjenama i promicanju zelenih i niskougljičnih emisija razvoj među partnerima Pojasa i puta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)