Tjedan kineskog filma održan je u izraelskom Tel Avivu radi promicanja kulturne razmjene

Tjedan kineskog filma 2023. u Izraelu završio je u srijedu u gradu Tel Avivu svakodnevnom projekcijom kineskih filmova.

Prikazani u Kineskom kulturnom centru u Tel Avivu od nedjelje, kineski filmovi uključivali su Glazbenik, Gospodin Nema problema, Zbogom siromaštvu, Čuvar otoka, Unuk iz Amerike i Prava ljubav, predstavljajući kinesku povijest ili društvo iz različitih dimenzija i odražavajući bogat duhovni svijet kineskog naroda, prema Shi Yuewenu, ravnatelju centra.

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja, Liu Song, otpravnik poslova u kineskom veleposlanstvu, izrazio je nadu da će događaj potaknuti razumijevanje izraelskog naroda o razvojnim postignućima Kine, kineskom društvu i kulturi, ojačati prijateljstvo između dva naroda i promicati kulturnu razmjenu i suradnja.

“Danas se okupljamo kako bismo proslavili fantastičan svijet kineskog filma, s njegovom slavnom poviješću koja je dotakla srca publike diljem svijeta. Filmovi su bili ogroman izvor inspiracije, bacajući svjetlo na ljepotu i složenost ljudskog života,” rekao je Nurit Tinari, šef Ureda za kulturnu diplomaciju izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Kao dvije nacije bogate poviješću i inovacijama, imamo zlatnu priliku surađivati na projektima koji ne samo da će očarati publiku, već će im ponuditi i prozor u naše jedinstvene kulture”, dodala je, izrazivši nadu da će buduća suradnja dviju zemalja u audiovizualnom će procvjetati.

Sasha Gremburg, 66-godišnji Izraelac iz južnog grada Ashdoda, rekao je za Xinhuu da gaji duboku naklonost prema kineskoj kulturi i da ga je duboko dirnuo uvodni film Glazbenik.

“Ovo remek-djelo koje govori o istinitoj životnoj priči velikog kineskog skladatelja Xian Xinghaija je stvarno impresivno! Dokazuje da rat može uništiti zemlje i mjesta, ali ne i patriotizam ljudi. Osim toga, ovaj film pokazuje da je glazba univerzalni jezik koji donosi solidarnost tijekom teških puta”, rekao je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)