Kineska ulaganja u očuvanje vode dosegla su rekordnu razinu u razdoblju od siječnja do kolovoza

Kina je uložila rekordnih 985,6 milijardi juana (oko 137,09 milijardi američkih dolara) u izgradnju objekata za očuvanje vode tijekom prvih osam mjeseci ove godine, rekao je dužnosnik u srijedu.

Tijekom tog razdoblja pokrenuto je ukupno 23 600 projekata očuvanja vode, što je također rekord u povijesti, rekao je ministar vodnih resursa Li Guoying na konferenciji za novinare.

Izgradnja projekata očuvanja vode stvorila je više od 1,97 milijuna radnih mjesta od siječnja do kolovoza i pružila “snažnu potporu oporavku gospodarstva zemlje”, rekao je Li.

Osim unaprjeđenja izgradnje projekata očuvanja vode, Kina je također intenzivirala svoje napore u zaštiti i obnovi slatkovodnih ekosustava.

Gotovo 7 milijardi kubičnih metara vode ubrizgano je u 48 rijeka i jezera u slivu rijeke Haihe 2022. godine i većina rijeka u sjevernoj Kini imala je tekuću i čistu vodu, dok je sve više rijeka oživjelo, rekao je Li.

Kina je implementirala sustave “rijeka poglavar” i “jezera poglavar”, gdje su čelnici lokalnih vlasti zaduženi za zaštitu vodenih tijela unutar njihove jurisdikcije. Do danas je imenovano više od 1,2 milijuna upravitelja rijeka i jezera.

Sateliti za daljinsko otkrivanje, bespilotne letjelice i druge tehnologije također su naširoko korištene za jačanje dnevne inspekcije, upravljanja i rada na zaštiti rijeka i jezera.

Kroz provedbu nacionalne kampanje za uštedu vode, Kina je postigla značajan napredak u povećanju učinkovitosti korištenja vode i podizanju svijesti ljudi o važnosti uštede vode, rekao je Li.

U 2022. kineska potrošnja vode na 10 000 juana BDP-a smanjena je za 33 posto u odnosu na razinu iz 2015., a potrošnja vode na 10 000 juana industrijske dodane vrijednosti pala je za 50 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)