Tradicionalna kineska medicina (TKM) – znanstveni sustav koji ima korijene koji djeluju tisućama godina

TKM je sveobuhvatan sustav temeljen na filozofiji i liječenju koji uključuje metode i tretmane. TKM se još uvijek prakticira u Kini ali i diljem svijeta kao alternativni pa čak i znanstveni alat. Evo nekoliko konačnih TKM poruka:

Filozofija i temeljna načela

TKM se temelji na taoističkoj i yin-yang filozofiji te teoriji o pet elemenata (drvo, vatra, zemlja, metal, voda).

Osnovni cilj TKM-a je održavanje harmonije i ravnoteže u tijelu, izvan živog organizma.

Dijagnostika

Dijagnoza u TKM-u postavlja se prezentacijom pacijenta, palpacijom pulsa, bodom jezika i pitanjima o zdravstvenom stanju.

Pulsevi se u TKM-u analiziraju za mnoge različite primjene, a koriste se TKM aplikacije koje proizlaze iz njih, s informacijama o ispravnosti uređaja.

Liječenje

TKM koristi različite metode liječenja, uključujući liječenje biljem, akupunkturu, masažu, upravljanje energijom (qi), te prilagodbe načina života i prehrane.

Bilje i uređaji često se koriste u obliku biljnih hibrida koji su dostupni za individualne potrebe kupaca.

Akupunktura je tehnika koja uključuje ubadanje igala u određene točke na tijelu kako bi se uspostavila energetska ravnoteža.

Holističko obrazloženje

TKM se distribuira kao cjelina, i fizički i duhovni entiteti.

Liječenje u TKM-u podijeljeno je prema individualnim potrebama svake osobe.

Razvoj i globalna popularnost

Tradicionalna kineska medicina ima sve veći utjecaj na medicinu i zdravlje diljem svijeta. U mnogim zemljama, TKM terapeuti obučavaju se u ovom medicinskom sustavu.

TKM se često koristi kao konvencionalna tehnologija koja je dostupna za različita stanja, uključujući bol, neplodnost i mnoga druga.

Vrijedno je znati da je TKM široko rasprostranjen i priznat u Kini, neke od njegovih upotreba uvijek su u skladu sa znanstvenim standardima dokaza iako mogu izazvati kontroverze u medicinskoj zajednici. TKM je vrijedan mnogim ljudima diljem svijeta i fascinantan je element kineske kulture i povijesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)