Kinesko-pakistanski zajednički istraživački centar otvoren za pomoć u ublažavanju utjecaja klimatskih promjena u Pakistanu

Kinesko-pakistanski zajednički istraživački centar za znanosti o Zemlji (CPJRC), platforma za znanstvene i tehnološke inovacije na visokoj razini između dviju zemalja, svečano je otvoren ovdje na Sveučilištu Quaid-i-Azam u utorak, s ciljem promicanja znanstveno-tehnološke suradnje protiv klime -izazvane katastrofe i na kultivaciju talenata.

CPJRC će djelovati kao nacionalna platforma za kinesko-pakistansku znanstvenu i obrazovnu suradnju, pokrivajući područja istraživanja uključujući tektoniku, okoliš, ekologiju, smanjenje rizika od katastrofa i održivi razvoj.

U razgovoru za Xinhua o istraživačkom centru, Shahid Iqbal, asistent profesora na Odjelu za znanosti o Zemlji Sveučilišta Quaid-i-Azam, rekao je da će zgrada kampusa biti izgrađena uz postojeću zgradu koju je sveučilište dodijelilo centru na korištenje.

Dodao je da je centar predan davanju preporuka o ublažavanju utjecaja klimatskih promjena i inicijativama održivog razvoja za gospodarski razvoj Pakistana.

“To je također vrlo dobra prilika za akademsku zajednicu u Pakistanu i mlade studente koji će imati pristup modernim istraživanjima u poljima znanosti o Zemlji u Kini”, dodao je.

Kako bi se obilježila inauguracija centra, na sveučilišnom odjelu za znanosti o zemlji održan je događaj koji je okupio veliki broj studenata, kineskih i pakistanskih akademika i dužnosnika.

Govoreći na događaju, privremeni pakistanski savezni ministar za nacionalnu sigurnost hrane i istraživanje, Kausar Abdullah Malik, rekao je da je izazov sigurnosti hrane uzrokovan klimatskim promjenama velika briga za Pakistan, a centar predstavlja veliku nadu.

Rekao je da Kina ima vrlo otporan poljoprivredni sustav i posjeduje tehnologiju i istraživačke sposobnosti za rješavanje izazova koje predstavljaju pretjerane kiše, suše i drugi klimatski uvjeti, tako da će prijenos istraživanja kroz centar pomoći Pakistanu da uči od Kine i usvoji njezine metode.

Provedba održive poljoprivredne prakse otporne na klimu ključna je za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena na sigurnost hrane i osiguravanje dugoročne održivosti poljoprivrede, rekao je, dodajući da će centar biti od velike koristi u ovom nastojanju.

Govoreći na događaju, Mukhtar Ahmed, predsjednik Komisije za visoko obrazovanje (HEC), rekao je da su 2018. godine Kineska akademija znanosti (CAS) i HEC potpisali memorandum o razumijevanju (MOU) za promicanje izgradnje centra, s jakim podršku vodstva obiju zemalja.

Što se tiče pakistansko-kineskih odnosa, rekao je kad god se Pakistan suoči s problemima, Kina je uvijek tu da ponudi potporu, dodajući: “Izražavamo naše tople pozdrave narodu i vladi Kine, kao i akademskoj zajednici, na njihovoj stalnoj podršci kao centar je još jedan primjer velike podrške.”

U svojim primjedbama, glavni direktor CPJRC-a Cui Peng rekao je da će centar također proučavati i procjenjivati utjecaje geo-opasnosti i klimatskih promjena na područje kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) i lokalni održivi razvoj.

“CPEC pati od čestih prirodnih opasnosti, osjetljivog okoliša i ekosustava te višestrukih ograničenih čimbenika za društveno-ekonomski razvoj, koji utječu na lokalnu otpornost i održivi razvoj. Rješavanje takvih izazova kroz istraživanje, podržavajući održivi razvoj CPEC-a, zajednički je cilj znanstvenika iz obje zemlje”, dodao je.

Pokrenut 2013., CPEC u okviru inicijative Pojas i put (BRI) koju je predložila Kina je koridor koji povezuje pakistansku luku Gwadar s Kashgarom u autonomnoj regiji Xinjiang Uygur na sjeverozapadu Kine, naglašavajući energetsku, transportnu i industrijsku suradnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)