Obrtnici u istočnom kineskom Linmuu pretvaraju tijesto u delikatnu umjetnost

Dok Li Tongzhong trlja, mijesi, okreće i vuče, u roku od nekoliko sekundi grumen tijesta se pretvara u figuricu. Djeca koja dolaze učiti vještinu gledaju ga sa čuđenjem, misleći da je mađioničar.

Li je nasljednik nematerijalne kulturne baštine izrade figurica od tijesta, koja može potjecati iz dinastije Han (202. pr. Kr. – 220. AD). Umjetnost rukotvorina prenosi se generacijama, kao ključni dio kineske kulture i narodne umjetnosti, predstavljajući važne materijale za proučavanje kineske povijesti, arheologije, običaja i skulpture.

Tijekom godina, umjetnička se forma razvila u različite škole predstavljene na različite načine u različitim regijama, a okrug Linmu u istočnoj kineskoj provinciji Shandong jedna je od regija.

Obrtnici u Linmuu koriste ljepljivo rižino brašno s raznim pigmentima kao glavne sastojke i izrađuju realistične figurice samo ručno i jednostavnim alatima. Njihovi radovi pokrivaju širok raspon tema, s tradicionalnim temama koje uključuju ptice, životinje, cvijeće i kreativnim s kulturnim elementima, kao što su Kralj majmuna i Prase iz poznatog kineskog romana “Putovanje na Zapad”, Mu Guiying, legendarna junakinja dinastije Song (960.-1279.) i junaci u “Romansi o tri kraljevstva”, koji djeci pomažu u učenju povezanih povijesnih priča.

Županija je donijela niz mjera kako bi tradicionalnu narodnu umjetnost učinila bližom lokalnom stanovništvu, kao što je njezino promoviranje tijekom tradicionalnih festivala, izlaganje predstavljenih proizvoda od tijesta i poticanje majstora na podučavanje, što je zapalilo strast prema rukotvorinama među lokalnim stanovništvom. ljudi i unaprijedili naslijeđe i razvoj nematerijalne kulturne baštine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)