Trgovina Kine i Zimbabvea strelovito raste

Trgovinska razmjena između Kine i Zimbabvea porasla je za 39,4 posto na 2,43 milijarde američkih dolara u prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nadmašivši ukupni obujam trgovine za 2022., objavilo je u utorak kinesko veleposlanstvo.

Izvoz Zimbabvea u Kinu tijekom tog razdoblja iznosio je ukupno 1,36 milijardi dolara, dok je uvoz iznosio 1,07 milijardi dolara, priopćilo je veleposlanstvo, dodajući da je “kineski uvoz koji se neprestano širi pridonio trgovinskom suficitu Zimbabvea od 29 milijuna dolara”.

Prema Nacionalnoj agenciji za statistiku Zimbabvea, u kolovozu je Kina bila treće najveće izvozno odredište Zimbabvea, sa susjednom Južnoafričkom Republikom kao najvećim i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao drugim najvećim izvoznim tržištem. Što se tiče uvoza, u kolovozu je Kina bila drugo najveće izvorno tržište Zimbabvea nakon Južne Afrike.

Trgovina između Kine i Zimbabvea bilježi pozitivan rast posljednjih godina, prvenstveno potaknut izvozom rudarstva i poljoprivrede u Kinu.

Zimbabve je ovog mjeseca obilježio svoj prvi izvoz agruma u Kinu, diverzificirajući i proširujući svoj izvoz poljoprivrednih proizvoda u tu azijsku zemlju, u kojoj su prije dominirali listovi duhana i prerađeni duhan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)