Otkrivanje umjetnosti rezanja papira u Linyiju I. Kina

U domu Xianga Yuzhena, umjetnika rezanja papira u okrugu Linshu, gradu Linyi u istočnoj kineskoj provinciji Shandong, postoji mnogo radova rezanja papira koji se odlikuju genijalnim dizajnom, prekrasnim oblicima i elegantnim stilovima, kao što su šarmantne vile božuri, paunovi koji se lepezom šire njihovi repovi, i zmajevi i svrake nalik na životinje.

Rezanje papira tradicionalna je kineska narodna umjetnost rezanja crvenog papira u uzorke škarama ili rezbarskim noževima. Nastali radovi koriste se kao ukrasi koji su prisutni u cijeloj Kini kao sastavni dio narodnih običaja.

Godine 2009. rezanje papira s tisućljetnom poviješću u Kini upisano je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Xiang se prisjetila da je njezina ljubav prema rezanju papira počela u ranim godinama karijere kada je trebala ukrašavati učionice kao odgajateljica u vrtiću. Više od 40 godina od tada, umjetnica je nastavila rezati svoje radove, s dizajnom koji pokriva pučke festivale, povijesne priče, književne aluzije, mitove i legende, operne likove i životinje kineskog zodijaka, koji su prožeti njezinom strašću za životom i željom za sreća.

Kako bi promovirao nematerijalnu kulturnu baštinu rezanja papira, Xiang je pokrenuo besplatne tečajeve obuke u kampusima i zajednicama. Također je sudjelovala u besplatnim satovima u partnerstvu s lokalnim muzejom kako bi prenijela znanje i vještine rezanja papira zaljubljenicima u umjetnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)