Kineska industrijska proizvodnja porasla je za 4 posto u prva tri kvartala

Kineska industrijska proizvodnja s dodanom vrijednošću, važan gospodarski pokazatelj, porasla je 4 posto na godišnjoj razini u prva tri tromjesečja ove godine, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku (NBS) u srijedu. Taj se rast može pripisati ubrzanom oporavku industrijske proizvodnje u zemlji.

Rast je bio 0,2 postotna boda brži od onog u prvom polugodištu ove godine, navodi NBS.

Samo u rujnu industrijska proizvodnja porasla je 4,5 posto na godišnjoj razini. Rast je bio isti kao u kolovozu, a 0,8 postotnih bodova brži od srpnja.

Industrijska proizvodnja koristi se za mjerenje aktivnosti velikih poduzeća s godišnjim glavnim poslovnim prometom od najmanje 20 milijuna juana (oko 2,79 milijuna američkih dolara).

Među tri glavna sektora, naime, proizvodnja, rudarstvo te proizvodnja i opskrba komunalnih usluga, proizvodnja proizvodnog sektora pokazala je najbrži rast, popevši se za 4,4 posto na godišnjoj razini u prva tri tromjesečja.

Proizvodnja opreme zabilježila je izvanrednu ekspanziju u proizvodnom sektoru, s povećanjem proizvodnje od 6 posto na godišnjoj razini u prvih devet mjeseci, 2 postotna boda više od ukupnog rasta proizvodnje velikih industrijskih poduzeća.

Promatrano prema vlasništvu, proizvodnja poduzeća pod državnom kontrolom i društava sa zajedničkim kapitalom porasla je 4,6 posto, odnosno 4,8 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja privatnog sektora porasla za 2,3 posto.

Što se tiče proizvoda, proizvodnja solarnih ćelija, punjača i automobila s novom energijom porasla je 63,2 posto, 34,2 posto i 26,7 posto na godišnjoj razini.

Indeks menadžera nabave za kineski proizvodni sektor dosegao je 50,2 posto u rujnu, vrativši se u zonu ekspanzije, i porastao je za 0,5 postotnih bodova u odnosu na kolovoz, pokazali su raniji podaci.

Podaci od srijede također su pokazali da je kineski bruto domaći proizvod porastao 5,2 posto na godišnjoj razini u prva tri kvartala 2023. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)