Fragrant Hills Park – dragulj Pekinga

Xiangshan Park, što znači Park mirisnih brežuljaka, nalazi se u sjeverozapadnom predgrađu Pekinga. Sastoji se od vrta Jingyi (Vrt mira) izgrađenog u dinastiji Qing (1636.-1912.) i hrama Biyun (Hram azurnih oblaka) izgrađenog u dinastiji Yuan (1271.-1368.) na mjestu koje datira iz dinastije Tang (618. -907).

Smješten usred zelenih brežuljaka, tisućljetni park fascinira posjetitelje brojnim prirodnim, povijesnim i kulturnim atrakcijama.

Xiangshanova posebna privlačnost pojavila se na vrhuncu dinastije Tang i nastavila se u dinastijama Liao (907.-1125.) i Jin (1115.-1234.). U dinastijama Yuan, Ming i Qing, carevi su ovdje gradili vile i vrtove. Vrt Jingyi, izgrađen za vrijeme vladavine cara Qianlonga u dinastiji Qing, isticao se među carskim brdskim vrtovima u zapadnom Pekingu u to vrijeme.

Dana 25. ožujka 1949., na čelu s Mao Zedongom, Centralni komitet Komunističke partije Kine (KPK) i sjedište Kineske narodnooslobodilačke vojske preselili su se u Xiangshan. Ovo je mjesto gdje je KPK povela cijelu naciju prema pobjedi u ratu za Oslobođenje i Nova demokratska revolucija. Xiangshan je također svjedočio tranziciji ruralnog u urbano kineske revolucije.

Za javnost je otvoreno 168 hektara parka. Vrh Xianglu (vrh kadionice), 575 metara nadmorske visine, glavni je vrh u parku.

Park Xiangshan prekriven je golemim prostranstvom drveća, uključujući preko 5800 starih i slavnih. To je najbolje mjesto u Pekingu za promatranje crvenog lišća u kasnu jesen.

Godine 2001. Kineska nacionalna uprava za turizam proglasila je park slikovitim područjem AAAA, a hram Biyun postao je nacionalna kulturna baština. U 2019. spomen mjesto Xiangshan sjedišta Komunističke partije Kine proglašeno je nacionalnim mjestom za patriotsko obrazovanje, a vila Shuangqing postala je nacionalna kulturna baština.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)