Litijska baterija sposobna za rad na ekstremnoj hladnoći ili vrućini prikazana na sajmu u Kini

Na kineskom sajmu visoke tehnologije (CHTF), koji je u tijeku, kineski su znanstvenici predstavili novorazvijenu bateriju koja može raditi na ekstremnoj hladnoći i vrućini.

Ova litijska baterija može raditi na minimalnoj temperaturi od minus 70 stupnjeva Celzijusa i također može funkcionirati na toplini do najviše 80 stupnjeva Celzija, prema njezinom dizajneru Jiangu Chunleiju, koji je iz Instituta za naprednu tehnologiju u Shenzhenu (SIAT). pod Kineskom akademijom znanosti.

Jiangova grupa dizajnirala je novi kompozitni anodni materijal na bazi aluminija i višestruke elektrolite koji se koriste u različitim scenarijima, što može značajno proširiti raspon radne temperature baterije.

Gustoća energije baterije veća je od 13 do 25 posto u odnosu na tradicionalne litij-ionske baterije, što omogućuje postizanje duljeg vijeka trajanja baterije.

Osim toga, pokazao je izvrsne performanse brzog punjenja i može se potpuno napuniti za 20 minuta. Njegova je cijena između 10 i 30 posto niža od baterije koja koristi skupe katodne materijale u nanoskali.

Baterija je testirana u demonstracijskom projektu distribuiranog skladištenja energije u sjeveroistočnoj Kini, rekao je Jiang.

Očekuje se da će ova baterija također riješiti problem smanjenog trajanja baterije za električna vozila u hladnim zimskim vremenskim uvjetima, navodi SIAT.

Petodnevni CHTF započeo je u srijedu u južnokineskom tehnološkom središtu Shenzhenu. Godišnji događaj, pokrenut 1999., najveći je i najutjecajniji sajam znanosti i tehnologije u Kini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)