Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio kineskog veleposlanika Qi Qianjina

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak kineskog veleposlanika Qi Qianjina s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske s naglaskom na parlamentarnoj dimenziji tih odnosa i njezinom jačanju.

–Zagovornik sam parlamentarne diplomacije jer ona omogućava nešto otvoreniju i izravniju komunikaciju od one klasične koja ima svoje zadanosti, izjavio je Reiner te rekao kako se dobri odnosi dviju država ogledaju ne samo kroz političku već i gospodarsku suradnju. Kao dobar primjer potvrde te suradnje naveo je izgradnju Pelješkoga mosta, ali i Hrvatsko-kineski gospodarski forum održan u Zagrebu u studenome 2022. godine. –Vjerujem da je taj Forum otvorio neke mogućnosti za buduće zajedničke projekte od obostranog interesa za naše države, rekao je Reiner.

Govoreći o odnosima i suradnji s Hrvatskom Qianjin je potvrdio kako se prijateljstvo dviju država ogleda kroz razmjenu mišljenja dužnosnika na najvišoj razini, a kao posebnu poveznicu dvaju naroda istaknuo je sudjelovanje kineske tvrtke u izgradnji Pelješkoga mosta. –Osim što se tako prometno spojio jug Hrvatske s ostatkom zemlje, izgradnjom mosta pomaže se i lokalno gospodarstvo kao i nove mogućnosti za gospodarski rast tog kraja, rekao je kineski veleposlanik. Dodao je kako se nada da će, kada je riječ o ulaganjima i gospodarskoj suradnji, biti mogućnosti za još bolje povezivanje dviju država posebno kroz turističku razmjenu. Pri tome je naglasio kako bi uspostava izravnih zračnih linija između kineskih i hrvatskih gradova umnogome pomogla ostvarivanju toga cilja.

izvor: sabor.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)