Učenici s Malte uče tehnike kineske akupresure

Učenici u srednjoj školi na Malti ovog tjedna učili su o prednostima tehnika kineske akupresure.

Online predavanje o tradicionalnoj kineskoj medicini (TKM) održano je s učenicima u “Kineskom kutku” na Srednjoj školi St. Margaret College u Cospicui u utorak.

“Naučila sam da ovaj tip medicine, iako je drugačiji, zaista djeluje,” rekla je Gabriella Teeling, 14, nakon predavanja.

Akupresura se koristi za liječenje svakodnevnih bolesti poput glavobolje, zubobolje, menstrualnih bolova te bolova u vratu i leđima.

Yang Tingting, učiteljica iz Zdravstvenog strukovnog koledža u Nanjingu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, detaljno je demonstrirala tehnike učenicima i vodila ih u vježbanju na vlastitim tijelima.

Teeling je rekla da povremeno ima bolove u gornjem dijelu leđa, a današnji je sat zaista pomogao. “Ponovila bih to,” rekla je Xinhui.

U međuvremenu, 14-godišnja Kaya Vella opisala je sat kao “vrlo dobar i vrlo važan.”

Njen kolega iz razreda, Gabriel Cordina, 15, rekao je da mu je sat pokazao koliko je ljudsko tijelo “nevjerojatno”. Xinhui je rekao da sada zna kako ublažiti bol bez upotrebe lijekova na određenim dijelovima tijela koristeći tehnike akupresure.

“Kina je prekrasna zemlja s mnogo tradicija i bogatom poviješću. Volio bih je posjetiti jednog dana i iskusiti tradicionalnu kinesku medicinu,” rekao je Cordina.

“Kineski kutak” postavio je na St. Margaret College profesor prirodnih znanosti Martin Azzopardi 2010. godine, nakon svog prvog posjeta zemlji. Htio je izložiti učenike različitim aspektima kineske kulture, uključujući TKM.

“Naši su učenici toliko iščekivali ovo online predavanje,” rekao je Azzopardi, ističući da se mnogi od onih koji su prisustvovali nastavi nadaju studiranju medicine u budućnosti.

Izrazio je nadu za daljnju suradnju s više kineskih škola i liječnika, kako bi se ponudilo više online i offline predavanja o TKM.

Zhang Ningxin, ravnateljica Zdravstvenog strukovnog koledža u Nanjingu, rekla je da je njezina škola spremna dalje surađivati s “Kineskim kutkom”, promicati uzajamno učenje između dvije kulture i nastaviti tradiciju prijateljstva između kineskog i malteškog naroda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)